- Aproape toată imagistica pe care o proiectăm în creierul nostru se petrece în timpul acțiunii
- Nu poți să ai activitate neuronală permanentă, îți spun cercetătorii
- România este fruntașă la nivel mondial în privința dotării logistice și studierii creierului
Te-ai gândit cum funcționează creierul tău? Cercetătorii din cadrul proiectului NeuralArchCon au inițiat studiul Action pentru a-ți răspunde la această întrebare.
Aproape toate imaginile pe care le proiectăm în creierul nostru se petrec în timpul acțiunii
95% din imagistica pe care noi o proiecăm în creier se petrece în timpul activității, arată studiul. „Este critic de important, dar poate fi comparat cu încercarea de a înțelege un computer fără să-i examinezi componentele”, a declarat Kristian Sandberg, directorul NeuralArchCon de la Universitatea Arhaus. Studiul a inclus peste 1000 de ore de scanări și aproape 10 mii de ore de testări comportamentale, pe un eșantion de aproape 1000 de participanți.
Proiectul este conceput pentru a explora fenomenele diverse ale conștiinței. Acestea includ modalități perceptuale, memorie și imagistică mentală. Într-o publicație recentă, savanții studiului au explorat „golirea minții”. Astfel, au arătat că nu putem avea mintea noastră mereu ocupată. Utilizând scanări performante, au descoperit activități neuronale sincronizate în timpul stării de „minte goală”, sugerând o stare mentală unică. Alte descoperiri s-au concentrat pe legătura dintre sănătatea mintală și coșmaruri. Cu cât ai grijă de sănătatea ta mintală, cu atât vei avea mai puține coșmaruri.
Cum stă România la capitolul sănătății mintale?
În România, prevalența tulburărilor mintale aproape s-a dublat în ultimii 10 ani. Numărul de cazuri a ajuns la 2890 la suta de mii de locuitori. Specialiștii de la INSP consideră că, în România, atingerea și menținerea sănătății mintale este o provocare.
România ocupă un loc de frunte în vederea domeniului cercetării neuronale. Ultimul proiect, INSPIRE, are rezonanță mondială și a fost inițiat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Fondurile primite pentru el se ridică la 92,5 milioane de lei, și a adus cele mai performante aparate tehnice din lume. Printre acestea, se numără un aparat de imagistică neurocerebrală 7-Tesla, existând doar 70 în lume și este unicul de la Europa Centrală până pe coasta Asiei. Prin intermediul platformei BrainQ, România încă este una dintre cele mai importante și performante țări în neuroștiință.
Citește și: