- ISAPP definește postbioticele ca fiind „preparate din microorganisme inanimate”
- Colin Hill: Asemenea vaccinurilor, postbioticele pot oferi protecție împotriva infecțiilor
- Postbioticele sunt obținute prin două modalități: prin consumul anumitor alimente și prin administrarea de suplimente
Asociația Internațională a Probioticelor și Prebioticelor (ISAPP) definește postbioticele ca fiind „preparate din microorganisme inanimate”. Iar, „componentele acestora care oferă beneficii pentru sănătate”.
Advertisment
Postbioticele, spre deosebire de probioticele active, sunt microorganisme moarte. Dar, asta nu le împiedică să aibă un impact pozitiv asupra sănătății, explică Colin Hill, profesor de siguranță microbiană și alimentară. El subliniază că, asemenea vaccinurilor, care sunt versiuni neînsuflețite ale virusurilor, postbioticele pot oferi protecție împotriva infecțiilor.
Migdalele sunt o sursă de postbiotice
Există două modalități principale de a obține postbiotice: prin consumul anumitor alimente și prin administrarea de suplimente. Alimentele bogate în prebiotice, care hrănesc bacteriile benefice din intestin, contribuie la producția internă de postbiotice. Printre aceste alimente se numără ceapa, usturoiul, migdalele, anghinarea, semințele de chia, frunzele de păpădie, ovăzul și orzul. De asemenea, alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul, pâinea cu maia sau varza murată, sunt o sursă de postbiotice.
Recomandări
În ceea ce privește suplimente, experții subliniază că, deși alimentele sunt preferate, uneori un amestec de alimente și suplimente poate fi cel mai eficient. Patricia Bannan, nutriționist, indică importanța evaluării nevoilor individuale și a stilului de viață pentru a decide dacă suplimentele sunt necesare. Ea subliniază că, în anumite situații, suplimentele sunt benefice pentru a asigura un aport adecvat de postbiotice în dieta zilnică.
Citește și