- 8% din angajații români ajung să sufere de burnout iar 65% obișnuiesc să stea peste program
- Românii pot evita însă sindromul de burnout dacă se focusează pe un stil de viață sănătos
- Un program de 6 ore contribuie totuși la o viață mai împlinită și la relații sociale mai echilibrate
8% din angajații români ajung să sufere de burnout, conform estimărilor HPDI (Human Performance Development International). În România, sindromul de burnout este încă un subiect străin atât pentru companii, cât și pentru angajați. Burnout-ul este recunoscut oficial de Organizația Mondială a Sănătății ca sindrom profesional asociat cu bolile cardiovasculare. Pe lângă acestea, pot apărea și alte afecțiuni precum hipertensiune arterială sau depresia. Sindromul de burnout este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală, din cauza unor probleme la muncă sau stresului general.
Cauze:
- Programul, sarcinile și volumul de lucru
- Dezechilibru muncă-viață personală
- Suportul social
- Dinamica disfuncțională la locul de muncă
Programul de lucru nu este singurul „vinovat” în cazul sindromului. O alimentație dezordonată, lipsa activității fizice și un somn de calitate slabă te pot duce rapid la epuizare. Bucură-te de hobby-uri, ascultă muzică și călătorește pentru o stare mentală echilibrată. Așadar, abordarea holistică este cea mai indicată pentru a simți că te bucuri din plin de viață.
Concluzia studiului
Asistentele medicale din Gothenborg care au avut un program de lucru de 6 ore, au avut o productivitate cu 20% mai mare. De asemenea, numărul afecțiunilor medicale în ceea ce privește angajații a scăzut. Scopul este de a oferi angajaților un randament maxim și mai mult timp cu familia.
Citește și