- Postul Paștelui reprezintă o perioadă de auto-purificare și durează 48 de zile
- Postul scade ristul de cancer la colon
- Nutriționiștii susțin că postul favorizează detoxifierea și regenerarea organismului
Numit în popor și Postul Mare, Postul Paștelui reprezintă o perioadă de auto-disciplină și de purificare spiritual. Postul Pastilor este cel mai mare post creștin și durează șapte săptămâni, fiind și cel mai aspru din punct de vedere alimentar.
În timpul postului sunt excluse din dietă alimentele de origine animală, care sunt înlocuite cu produse de origine vegetală, bogate în nutrienți. Carnea este înlocuită de soia și de derivații săi, iar după masa nu trebuie să lipsească fructele, legumele, nucile, semințele, ierburile și condimentele vegetale.
Nutriționiștii susțin că postul este benefic pentru organism. Însă, care sunt avantajele nutriționale ale postului și ce putem face pentru a ne bunura din plin de ele? Noi am selectat o serie de cinci beneficia de care te poți bucura dacă respecți postul.
- Postul crește cantitatea de nutrienți alimentari
- Favorizează detoxifierea eficientă a țesuturilor și regenerarea organismului
- Scăde riscului bolilor neurodegenerative, cardiovasculare și autoimune
- Reglează tranzitul intestinal și scade riscul de cancer la colon
- Întărirea autocontrolului
Să le luăm pe rând.
Postul crește cantitatea de nutrienți alimentari
Odată cu eliminarea produselor pe bază de carne, lapte și ouă, suntem nevoiți să creștem cantitatea de alimente vegetale, fapt ce favorizează sporirea cantității de nutrienți, precum: vitaminele C, A și E, magneziu, fier, fitonutrienti cu acțiune antioxidantă și folat.
Favorizează detoxifierea eficientă a țesuturilor și regenerarea organismului
O dietă bogată în carne îngreiunează capacitatea organismului de detoxifiere, de aceea, Postul Paștelui ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor și reziduurilor accumulate în exces.
Reglează tranzitului intestinal și scade riscului de cancer de colon
Alimentele de origine vegetală nu conțin cholesterol. Astfe, postul devine o oportunitate inedita pentru a renunța la alimentele animale, bogate în cholesterol. Or, persoanele care țin post își reglează colesterolul,trigliceridele și tensiunea arterială.
Reglarea tranzitului intestinal încetinit, cu scăderea riscului de cancer de colon
Acest beneficiu adus de post, este generat de consumul cât mai mare de fibre. Fibrele au un rol protector, reducând riscului expunerii la carcinogenii, prin scăderea concentrației acestora și prin micșorarea duratei tranzitului.
Întărirea autocontrolului
Multe studii arată că abținerea de la anumite alimente, pe o perioadă determinată, crește capacitatea persoanei de a-l savura, cât și puterea de autocontrol.
Citește și