- Diabetul gestațional este una din afecțiunile pe care femeile gravide le pot preveni prin mișcare
- Ține cont de recomandările medicului pentru fiecare trimestru al sarcinii
- Săriturile și greutățile mari sunt de evitat, mai ales spre momentul mult așteptat
Ce nume ai ales? Ți-ar plăcea să ai fată sau băiat? Știu, important e să decurgă totul conform planului. Nașterea prințului sau prințesei tale va fi mai ușoară și mai plăcută dacă continui să faci exerciții specifice în timpul sarcinii. Antrenamentele sunt diferite dar te poți bucura de sport în continuare. Ți-o spun în urma educației și experienței mele. No worries.
Advertisment
Beneficiile sportului pentru femeile gravide
Principala îngrijorare pe care o au femeile gravide este numărul de kilograme. Acest risc poate fi diminuat cu ajutorul antrenamentelor. Desigur, este normal să te îngrași în timpul sarcinii, dar dacă rămâi activă vei lua în greutate mai puțin. Diabetul gestațional este o afecțiune frecventă care poate fi prevenită printr-un lifestyle sănătos.
De asemenea, corpul tău va face față mai ușor durerilor asociate sarcinii. De exemplu, exercițiile de stretching contribuie la ameliorarea durerilor pe spate, mersul pe jos îmbunătățește circulația sângelui iar fitness-ul dezvoltă și întărește musculatura. Cu cât ești într-o formă fizică mai bună, cu atât nașterea va fi mai ușoară și vei fi mai pregătită pentru ziua cea mare.
Recomandări
Un alt beneficiu al sportului în timpul sarcinii este reducerea stresului. Exercițiile fizice stimulează producția de serotonină, deci vei avea o stare mai bună de spirit după antrenamente. În plus, sportul energizează organismul, ceea ce ajută la combaterea oboselii specifice primului și ultimului trimestru de sarcină.
Femeile gravide trebuie să fie atente la programul de fitness
De vreme ce ai primit acordul medicului obstetrician și nu ai o sarcină cu risc crescut, poți merge regulat la sală. Antrenamentele tale vor fi ceva mai diferite față de cele de dinaintea sarcinii. Cel mai important, antrenamentele vor avea o intensitate redusă/moderată și vor fi adaptate pentru fiecare trimestru de sarcină. Poți include în programul tău o varietate de exerciții, de la genuflexiuni și fandări, la sesiuni de cardio. E important să alegi și să execuți corect mișcările pentru a nu exista niciun fel de risc. Chiar dacă înainte de sarcină mergeai regulat la sală, acum e momentul să scazi din intensitatea antrenamentelor și să ai o activitate moderată.
Săriturile, ridicarea unor greutăți prea mari și exercițiile cardio mult prea solicitante nu sunt tocmai indicate pentru această perioadă. De altfel, evită exercițiile care ar putea provoca traume la nivel abdominal sau mișcări care presupun ținerea respirației ori cele care provoacă stres în zona pelviană. Nu uita de încălzire și verifică-ți constant ritmul cardiac.
Observă-te în timpul sesiunii de fitness
Hidratează-te corespunzător atât înainte și după, cât și în timpul antrenamentelor, pentru a preveni deshidratarea. Poartă haine lejere și adidași confortabili, potriviți pentru activități sportive. Pe tot parcursul antrenamentului, fii atentă la respirație și la ritmul cardiac. Un antrenor personal te poate învăța tehnica potrivită pentru fiecare exercițiu, astfel încât să nu ai tendința de a îți ține respirația atunci când depui efort. Aceasta contribuie la oxigenarea țesuturilor.
Ca regulă generală, asigură-te că poți vorbi pe tot parcursul antrenamentului și că nu te epuizezi. Dacă nu poți purta o conversație, înseamnă că exercițiile sunt prea intense și solicitante. Ia pauze de fiecare dată când simți nevoia, mai ales că pe măsură ce sarcina evoluează e posibil să ai nevoie tot mai des de pauze.
La fel de important este să îți asculți corpul și să știi când să te oprești. Dacă în timpul antrenamentelor ai simptome precum contracții uterine, dureri în piept, durere pelvină, sângerări sau scurgeri vaginale abundente, dificultați de respirație, senzație de leșin, amețeală sau greață, palpitații sau dureri de cap, oprește-te din exercițiu și anunță antrenorul și medicul.
Citește și:
- Mark Zuckerberg și-a cerut scuze față de familiile care spun că au copii care au fost afectați de rețelele de socializare
- Alec Baldwin a pledat nevinovat la acuzația de omor involuntar pentru moartea regizoarei Halyna Hutchins
- VIDEO. Jakob Herrmann și Patri McLaughlin doboară recorduri mondiale. Ce performanțe au reușit cei doi sportivi