Ești fumător? Expunerea la tutun din copilărie poate să crească riscul diabetului de tip 2

Expunerea timpurie la tutun este corelată cu dezvoltarea diabetului de tip 2 mai târziu în viață.

Tutunul crește riscul diabetului

Studiile corelează tutunul cu sănătatea precară, mai ales pentru cei care sunt expuși încă de mici. „Asta arată importanța prevenirii tutunului în stagiile timpurii ale vieții”, delcară Victor Wenze Zhong, profesor universitar de epidemiologie și biostatistică. Dacă ai început să fumezi ca și adolescent, ai o șansă cu 57% mai mare, în timp ce, ca și adult, doar 33% să dezvolți diabet, comparativ cu nefumătorii. Chiar dacă ai fost expus tutunului din tinerețe, adoptarea unui stil de viață sănătos în viața de adult îți poate micșora riscurile.

Care sunt efectele fumatului?

Tutunul este deja asociat cu multe efecte negative pentru sănătate, precum cancer, boli cardiace și diabet. Dacă ești predispus genetic la diabet, riscurile sunt cu atât mai mari. „Știm de ceva timp că utilizarea tutunului este asociat cu tot felul de efecte adverse. Astfel, ideea că tutunul poate fi corelat cu diagnosticul de diabet de tip 2 este foarte importantă”, conform lui Robert Eckel, endocrinolog.

Este numărul fumătorilor din România subevaluat?

2 din 10 români fumează zilnic, susțin datele oficiale. România se află în media Uniunii Europene la capitolul fumatului. 19,8% din cetățeni cu vârsta de peste 15 ani fumează în fiecare zi, conform datelor Eurostat. Unii cercetători nu sunt de aceeași părere, însă. Situația ar fi mult mai rea în realitate, conform lui Florin Mihălțan, pneumolog. Tinerii migrează către tutunul încălzit sau la dispozitivele electronice, ceea ce înrăutățesc lucrurile. Astfel, în România există mult peste 4 milioane de fumători.   

Citește și

Exit mobile version