- Suntem pe locul 1 în UE la mame minore. În 2022, 700 de fete sub 15 ani au născut.
- 1 din 4 copii are probleme de greutate, iar 1 din 10 suferă de obezitate.
- Vârsta la care copiii încearcă droguri a scăzut la 15 ani în România.
În anul 2023, în care informația e peste tot și la un click distanță, elevii încă nu au acces în școli, la educație pentru sănătate. Ce învață mai exact elevii la orele astea? Despre igienă, reproducere, alimentație, sănătate mintală, sau substanțe toxice ori abuzuri.
De ce avem nevoie de aceste cursuri? Suntem pe primul loc la numărul de mame minore în UE. Anul trecut, aproape 700 de fete mai mici de 15 ani au născut. Mai vrei un motiv? 1 din 4 copii are probleme de greutate și 1 din 10 suferă de obezitate, iar numărul lor e în creștere.
Vârsta la care tinerii încearcă droguri a scăzut la 15 ani în România, iar lista, te asigur, poate continua mult și bine. Acum că înțelegi că e nevoie de aceste ore de educație pentru sănătate, poate te întrebi câți elevi beneficiază de ele? Sub 10% spune Ligia Deca. De ce? Pentru că nu există specialiști care să le predea.
„Cred că este și o abordare a fiecărei școli în parte de a alege aceste cursuri ca să facă parte din cursurile opționale pe care le oferă în curriculum către elevi și o promovare a lor în rândul elevilor, pentru că de multe ori nu este cunoscută această opțiune”, a declarat Elena Lotrean, expert în educație, pentru Aleph News.
„Pe de altă parte, într-adevăr, școlile nu propun acest curs dacă nu au profesori care să poată să predea și să fi fost pregătiți în acest sens. Știu că s-au făcut niște pregătiri de-alungul timpului, dar pare că nu sunt suficiente”.
Citește și