- Decesele cauzate direct sau indirect de schimbările climatice a ajuns la 68 la o sută de mii de persoane/ an
- Schimbările climatice afectează perioadele de înflorire a plantelor, având un impact asupra persoanelor alergice
- Schimbările climatice influențează deja comportamentul speciilor animale, determinând interacțiuni noi și introducerea unor noi viruși
Consecințele încălzirii globale sunt deja evidente, cu un impact semnificativ asupra sănătății umane. Asta arată raportul „Lancet Countdown on Health and Climate Change” pentru Europa din 2024. Decesele cauzate direct sau indirect de schimbările climatice a ajuns la 68 la o sută de mii de persoane anual. Comparativ cu 50,8 de decese la o sută de mii de persoane anual în ultimele două decenii.
Advertisment
Sunt luate în calcul:
- canicula
- inundațiile
- incendiile de vegetație
- modificările sezonalității vegetației
- deplasările habitatelor animale
Sezonul polenului începe mai devreme și devine mai lung. Schimbările climatice afectează perioadele de înflorire a plantelor, având un impact asupra persoanelor alergice.
Recomandări
Cum influențează animalele?
Schimbările climatice influențează deja comportamentul speciilor animale, determinând interacțiuni noi și introducerea unor noi viruși, paraziți și microbi. Unele specii de insecte migrează către nord, evitând temperaturile extrem de ridicate din regiunile mediteraneene. Partea proastă este că aduc cu ele riscuri pentru sănătatea umană. Aici ne referim la bacteria Vibrio și căpușele care pot transmite boli precum Lyme sau encefalită.
Conform raportului, sudul Europei este mai afectat de caniculă, incendii, secetă și probleme alimentare. În 2023, s-au înregistrat un număr record de zile de „stres termic extrem”, cu temperaturi resimțite de peste 46 de grade Celsius. În 2022, peste 70.000 de persoane din Europa au murit în timpul verii din cauza valurilor de căldură.
De asemenea, activitatea fizică a oamenilor este expusă pericolelor cauzate de încălzirea globală. Vedem o creștere semnificativă a numărului de „ore de risc” în timpul zilei. Comparând perioada 2012-2022 cu cea dintre 1990-2000, media anuală a orelor de risc per persoană pentru activități de intensitate medie, care cad în afara celor mai fierbinți patru ore ale zilei, a crescut cu 107% în Europa de Est, cu 382% în Europa de Nord, cu 94% în Europa de Sud și cu 101% în Europa de Vest.
Citește și: