Cum să îți menții creierul sănătos? De ce e bine să înveti ceva nou zi de zi?

Creierul tău este cel mai important organ. Cu ajutorul lui trăiești și ești conectat la lumea exterioară dar și lumea interioară poate funcționa cum trebuie. El are nevoie de activitate deoarece astfel el nu va mai funcționa la capacitate maximă. într-un creier uman există între 85 și 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cam 10.000 de conexiuni

Ce se întâmplă dacă nu îți antrenezi creierul?

Cercetătorii spun că creierul trebuie să fie antrenat prin diferite moduri. Altfel acesta pierde din celulele nervoase și conexiunile se fac din ce în ce mai greu. Rezerva cognitivă este responsabilă de rapiditatea creierului tău de a face conexiuni. Dacă există o rezervă cognitivă bogată, atunci înseamnă că celulele creierului tău sunt sănătoase și se fac mult mai multe conexiuni mai rapide. Această rezervă trebuie antrenată zilnic pentru că altfel creierul își pierde din plasticitate.

Învață lucruri noi în fiecare zi

Poți să privești creierul ca pe un muschi. De accea, cu cât îl antrenezi mai mult, cu atât poate procesa informații din ce în ce mai grele și într-un timp mult mai scurt. Procesarea informațiilor poate fii antrenată doar dacă îți îmbogățești bagajul cunoștințelor. Citește cât mai mult! Uită-te la documentare! Află lucruri noi din orice domeniu. Astfel creierul tău se va obișnui să lucreze cu informații complexe și se vor crea conexiuni din ce în ce mai diverse.

Mens sana in corpore sano

Sportul este foarte important pentru sănătatea fizică cât și psihică. Când faci sport ești mai flexibil, ai o stare mai bună și ai creierul mai aerisit. Studiile arată că dacă ai o viață activă din punct de vedere fizic, ai șanse mai mici să dezvolți boala Alzheimer. De asemenea, este foarte important să ai grijă de sănătatea ta în general. Alimentația este o parte foarte importantă deoarece de acolo corpul își ia cele mai multe resurse de vitamine și minerale cu ajutorul cărora creierul funcționează. Dacă mănânci nesănătos riscul de a suferi de demență crește considerabil spun studiile. Dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) este o dietă dovedită științific că îți crește reserva cognitivă.

Tu cât dormi?

Somnul este un alt mod prin care creierul tău poate să se mențină sănătos. Specialiștii îți recomandă între 7 și 9 ore de somn pe noapte pentru a funcționa la capacitate maximă. Un somn odihnitor te ajută să îți păstrezi memoria și scade riscul despresiei. Randy Gardner deține recordul pentru cele mai multe ore nedormite. Acesta a stat 11 zile fără somn și a constatat că deși nu a avut probleme fizice, psihicul său a fost afectat.

Creierul tău este centrul de comandă al corpului tău. De accea trebuie să ai grijă de sănătatea lui pentru a nu te deconecta de la lumea exterioară.

Citește și

Exit mobile version