Creierul tău vede zahărul ca pe o recompensă. Dar creează dependență?

Zahărul îți dă o senzație plăcută, ca o recompensă dulce. Dar oare creează dependență? Majoritatea oamenilor de știință spun nu, dar unii experți sugerează că alimentele ultraprocesate, pline de zahăr, creează dependență.

Psihologul Ashley Gearhardt își amintește de o pacientă cu diabet de tip 2, care, deși știa că gogoșile Krispy Kreme îi fac rău, nu se putea abține să nu cumpere o cutie. Această compulsivitate, spune Gearhardt, arată clar că zahărul poate duce la comportamente de dependență. Gearhardt, profesor la Universitatea din Michigan și co-creator al Scalei Yale pentru dependența de alimente, crede că incapacitatea de a controla un impuls este un semn clar al dependenței de zahăr.

Zahărul și dispoziția

Zahărul schimbă și dispoziția. Gearhardt își amintește o reclamă din 2015, în care Danny Trejo, mânuind un topor, se transformă într-o Marcia zâmbitoare după ce mănâncă un Snickers. Reclama sugerează că zahărul te poate face să te simți mai bine, ceea ce adaugă la argumentul că zahărul creează dependență. Consumăm dulciuri nu doar pentru calorii, ci pentru plăcerea pe care o aduc. Ești nervos? Mănâncă un Snickers. Zahărul chiar cauzează schimbări de dispoziție.

Știința din spatele zahărului

Ideea că zahărul creează dependență a câștigat teren, mai ales după un studiu din 2017, care a arătat că șobolanii preferă zahărul în locul cocainei. Însă un singur studiu nu poate stabili un consens, iar oamenii de știință sunt împărțiți. Unii spun că zahărul nu creează dependență la oameni așa cum o fac drogurile.

Zahărul și creierul

Ce este clar este că zahărul afectează dezvoltarea și creierul. Giles Yeo, profesor la Universitatea Cambridge, explică că laptele mamiferelor conține grăsimi și zahăr, esențiale pentru creșterea rapidă a bebelușilor. Zahărul te face să te simți bine pentru că creierul tău îl vede ca pe o recompensă.

Zahărul nu este un drog

Margaret Westwater, cercetătoare la Universitatea din Oxford și Yale School of Medicine, a analizat studiile despre zahăr și dependență și a concluzionat că zahărul nu provoacă comportamente și suferințe asemănătoare cu drogurile. Zahărul nu creează dependență în același mod.

Zahărul îți oferă plăcere și o senzație de recompensă, dar nu înseamnă că creează dependență. Deși poate modifica dispoziția și comportamentul, nu are același efect ca drogurile de abuz. Așa că, bucură-te de dulciuri cu moderație și fii conștient de impactul lor asupra sănătății tale.

Citește și

Exit mobile version