• Neuralink, compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, caută trei pacienți pentru a participa la un studiu
  • Compania a încheiat recent primul său studiu pe oameni, care l-a ajutat cu succes pe Noland Arbaugh
  • O interfață creier-computer servește ca o legătură de comunicare între semnalele creierului și un dispozitiv extern

Primul studiu efectuat de Neuralink pe oameni a arătat cum tehnologia de interfață creier-computer (BCI) poate transforma viața pacienților cu dizabilități, ajutându-i să devină mai independenți.

Neuralink, compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, caută trei pacienți paralizați pentru a participa la un studiu menit să evalueze eficiența dispozitivului său de interfață creier-computer (BCI).

Compania a încheiat recent primul său studiu pe oameni, care l-a ajutat cu succes pe Noland Arbaugh. Este vorba despre un pacient paralizat de la gât în jos, care și-a recâștigat o anumită autonomie prin intermediul dispozitivului.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Cu toate acestea, „călătoria” lui Arbaugh cu cipul implantat nu a fost lipsită de provocări. El s-a confruntat cu probleme după implantare.

Potrivit unei postări pe blogul Neuralink, mai multe fire s-au îndepărtat din creierul lui Arbaugh. S-a întâmplat în săptămânile care au urmat operației. Asta a făcut ca Arbaugh să piardă unele dintre abilitățile pe care le recăpătase.

Neuralink a trebuit să rafineze algoritmul. Asta a permis în cele din urmă îmbunătățiri care „au depășit performanța inițială a lui Noland”, potrivit postării.

Cum sunt restabilite funcțiile pierdute?

O interfață creier-computer, sau BCI (brain-computer interface), servește ca o legătură de comunicare între semnalele creierului și un dispozitiv extern. Aici poate fi un membru artificial sau un computer.

Interfața creier-computer este un dispozitiv care, în esență, poate obține semnale cerebrale direct de la creier și le poate decodifica în anumite comenzi de ieșire”, a declarat Dr. Shahram Majidi, neurochirurg la Spitalul Mount Sinai din New York.

Interfețele sunt deosebit de utile în cazurile în care pacienții și-au pierdut funcții specifice. Aici ne referim la vorbirea sau mișcarea unor părți ale corpului din diverse motive medicale.

Potrivit doctorului Majidi, în unele cazuri în care centrul de comandă al creierului este încă intact și capabil să genereze semnale, dispozitivele BCI pot ajuta la recâștigarea unui anumit control asupra acestor funcții.

În aceste condiții, dacă aveți un sistem care poate capta acele semnale de la creier și le poate decoda, atunci veți putea înlocui acea funcție cu o nouă ieșire”, a explicat el.

În mod obișnuit, atunci când oamenii doresc să facă o anumită mișcare sau să îndeplinească o anumită sarcină, creierul generează semnale unice, reproductibile, care permit acțiunea respectivă.

Cu toate acestea, în caz de accidente sau boli, este posibil ca creierul să nu mai fie capabil să comande aceste acțiuni, iar atunci tehnologia BCI devine neprețuită.

Citește și