- Conform JAMA Internal Medicine, nucile și cerealele integrale sunt alimente benefice longevității.
- Un studiu The American Journal of Clinical Nutrition spune că lactatele și legumele oferă nutrienți esențiali.
- Fructele și legumele sunt bogate în polifenoli și pot contribui la o îmbătrânire sănătoasă.
- Grăsimile saturate din carnea roșie și procesate pot avea efecte dăunătoare.
Vrei să trăiești mult și să fii sănătos? Nutriționiștii îți spun clar, cheia este o dietă echilibrată cu legume, fructe și pește. Conform ghidului New York Times, alimentele pline de nutrienți, cum ar fi legumele, fructele, proteinele din surse vegetale, nucile și cerealele integrale, ar trebui să fie mereu în farfuria ta.
De ce să mâncăm pește și nu un alt tip de carne?
„Conform mai multor studii, peștele este o alegere grozavă pentru că e bogat în omega-3. Plus că e mai ușor de digerat decât alte tipuri de carne și are mai puține grăsimi nesănătoase. De asemenea dacă nu ești fan pește, poți mânca fructe de mare. Și dacă nu ești fan crustacee și nu vrei altă carne ca opțiune, poți înlocui cu năut, linte sau tofu. Totuși, asta nu înseamnă că alte tipuri de carne nu sunt bune. Carnea de pui sau de curcan, de exemplu, poate fi o sursă excelentă de proteine slabe. Important e să alegi echilibrat și să le incluzi pe toate în dieta ta, în funcție de ce îți face bine. Iar dacă poți să iei carnea de la producători locali sau de la bunicii de la țară e și mai bine”.
Mulți oameni când fac trecerea la mâncarea sănătoasă, ajung să se înfometeze, este asta o variantă?
„Cercetările spun că nu este o variantă sănătoasă să te înfometezi când treci la o alimentație mai sănătoasă. Scopul este să faci alegeri mai bune, nu să renunți complet la mâncare. Din fericire ai multe alternative în momentul ăsta încât să nu fie nevoie să mori de foame. Cel mai important e să încerci să descoperi ce îți poate oferii fiecare aliment, ca să îți creezi farfurii bogate și eventual să îți calculezi în linii mari caloriile, în funcție de care e scopul tău”.