• Dioxidul de azot (NO2) afectează concentrarea copiilor cu vârste între 4 și 8 ani
  • Băieții sunt mai afectați de efectele nocive ale NO2 pentru funcția de atenție
  • Specialiștii recomandă măsuri preventive pentru a proteja sănătatea copiilor

Cercetătorii spanioli au descoperit că băieții pot fi afectați de dioxidul de azot. Concluzia face parte dintr-un studiu al  Institutului de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal), care arată o legătură între poluarea aerului și capacitatea redusă de atenție la copiii cu vârste între patru și opt ani.

Dioxidul de azot (NO2) este un poluant principal emis de traficul rutier. A fost asociat cu o capacitate de atenție mai scăzută la această grupă de vârstă.

Cercetătorii au folosit date de la peste 1.700 de femei și copiii lor din patru regiuni din Spania pentru a indica expunerea la NO2 pe perioada sarcinii și în primii ani de copilărie, iar rezultatele au arătat că această expunere este legată de performanțe mai slabe în ceea ce privește atenția la copiii testați.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Ce arată studiul?

Studiul a indicat că băieții prezintă o sensibilitate mai mare la aceste efecte negative ale poluării aerului decât fetele, mai ales în ceea ce privește funcția atențională.

Explicația constă în faptul că cortexul prefrontal, o parte a creierului responsabilă de funcțiile executive, se dezvoltă mai încet la băieți, ceea ce îi face mai vulnerabili la impactul poluanților pentru funcționalitatea creierului.

Concluziile studiului au semnificații importante pentru sănătatea publică, arătând necesitatea unor măsuri preventive și de reducere a poluării aerului în special în zonele urbane.

Este important să se acorde o atenție sporită la perioada timpurie a vieții copilului, până la vârsta de 2 ani. Explicația este că expunerea la poluarea aerului în această perioadă poate avea consecințe pe termen lung asupra dezvoltării creierului și a sănătății cognitive.

Descoperirile subliniază importanța eforturilor de decarbonizare a sistemelor de transport și de reducere a poluării aerului în general, asta pentru că poluarea aerului cauzată de trafic este un factor major de risc pentru sănătatea copiilor și a generațiilor viitoare.

Agenția Europeană de Mediu ondică faptul că peste 1.200 de copii și adolescenți sunt uciși de poluarea aerului în Europa în fiecare an, punând accent pe necesitatea unor acțiuni urgente pentru protejarea sănătății acestora.

Citește și: