7 din 10 copii au o postură incorectă. Emil Peptea îți spune ce trebuie să știi pentru a îi menține sănătoși și puternici.

Îți mai aduci aminte atunci când te jucai în fața blocului până seara târziu? Sau atunci când preferai șotronul în locul jocurilor video? Parcă „de-a v-ați ascunselea” era mai atractiv decât Mario pe Nintendo. Acum, din diverse motive, jocurile copilăriei s-au schimbat. Chiar dacă misiunea nu este una ușoară, hai să vedem ce poți face pentru a-ți proteja copilul de obiceiurile actuale.

Ce înseamnă postura?

Postura poate fi definită ca și capacitatea organismului de a menține echilibrul indiferent de poziția în care se află. O postură incorectă duce la un dezechilibru implicând repercursiuni asupra structurilor interesate, primele afectate fiind cele musculo-scheletale și apoi restul.

Care sunt factorii care duc la o postura incorectă la copii?

Exceptând cazurile patologice, evoluția tehnologiei (jocurile pe calculator, telefonul mobil și tableta) este una din principalele cauze. O altă cauză important de menționat este lipsa de mișcare. Sedentarismul la care contribuie și prea puținele ore de educație fizică accentuează și mai mult posturile incorecte la copii, ne spune Emil Peptea, manager la Optimum Performance Studio.

La întrebarea „Câți copii din 10 suferă de afecțiuni care au legătură cu o postură corectă”, Emil Peptea avertizează că ne îndreptăm către un scor alarmant. În ultimii ani, din ce în ce mai mulți copii, mai exact 7 din 10, sunt predispuși la o deficiență de postură. Lipsa de mișcare și realitatea virtuală câștigă teren în fața activităților în aer liber sau pe terenul de sport.

Afecțiunile cele mai des întâlnite

Cele mai des întâlnite afecțiuni sunt acelea care vizează coloana vertebrală. Deficiențele de postură în plan sagital, cifoza toracală, capul și gâtul anteriorizate cu proiecția umerilor spre înainte sunt cele mai întâlnite. De asemenea, acestea se pot combina cu atitudini scoliotice, adică deficiențe tridimensionale.

Care ar fi soluțiile pentru a avea o postură corectă?

În perioada puseurilor de creștere, sistemul muscular are un decalaj față de cel osos. Acest aspect duce la o alungire a musculaturii, adică un stretching prelungit care duce la scăderea tonusului postural, o laxitate și implicit o instabilitate structurală. Din păcate, dinamica societății și timpul insuficient sunt factori care te distrage pe tine, ca părinte, de a observa cum evoluează postura copilului tău. De regulă, un părinte observă atunci când lucrurile sunt destul de avansate și deja e prea târziu, ne relatează Emil Peptea, manager dar și antrenor personal la Optimum Performance Studio.

Pe lângă nevoia de o atenție sporită din partea ta, toate formele de mișcare sunt bine venite pentru copilul tău. Înotul, atletismul, cățăratul până la sporturi cu mingea sau racheta pentru o coordonare mai buna a segmentelor împreună cu corpul, vin în ajutorul dobândirii unei posturi corecte. Important este să ne mișcăm cât mai mult, să acumulăm un bagaj motric cât mai variat și mai bogat pentru a dezvolta o plasticitate neuronală cât mai funcțională.

În România, privatizarea sportului reprezintă o problemă, ne avertizează antrenorul și managerul Emil Peptea.

În România,  un aspect demn de luat în seamă este că mai tot sportul s-a privatizat. Părinții sunt obligați să plătească pentru ca cei mici sa facă mișcare. „Nu toți își permit, dar vă asigur că merită investiția. Disciplina și principiile dobândite în urma practicării sportului constituie cea mai bună moștenire pentru ei”, ne spune Emil Peptea, manager și antrenor la Optimum Performance Studio.

https://optimumperformance.ro/

Exit mobile version