- 25,5% dintre persoanele testate prezenta un status psihic normal, iar, 53% au prezentat tulburări cognitive ușoare
- Elena Ungureanu: „Pacienții au fost îndrumaţi să urmeze un consult”
Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași a desfășurat „Campania de testare a memoriei”, un demers menit să aducă în atenția publicului importanța sănătății mintale. Conform raportului întocmit în urma acestui program, puțin peste jumătate dintre cei 254 de participanți au prezentat ușoare tulburări cognitive.
Potrivit raportului, 25,5% dintre persoanele testate au prezentat un status psihic normal, obținând punctajul maxim la testul de memorie. Iar, 53% au prezentat tulburări cognitive ușoare. Dr. Elena Ungureanu, medic primar psihiatrie în cadrul institutului, a subliniat importanța unui stil de viață sănătos. Aceasta susține că stilul de viață și implicarea în activități stimulează mintea pentru prevenirea sau întârzierea accentuării tulburărilor cognitive. „Pe lângă recomandările generale, participanţii au fost îndrumaţi să urmeze un consult” a adăugat ea.
Dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, și-a exprimat bucuria față de adresabilitatea crescută a publicului. Ea a subliniat conștientizarea importanței memoriei pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Totuși, raportul a arătat că 21% dintre participanți au prezentat tulburări de memorie moderat-ușoare, necesitând consult de specialitate.
A crescut conștientizarea sănătății mintale
Distribuția pe grupe de vârstă a arătat o adresabilitate extinsă, de la 18 ani până la 93 de ani, cu o concentrație cea mai mare în grupa de vârstă 71-80 de ani. Interesul crescut al persoanelor sub 50 de ani a fost remarcat și apreciat, reprezentând 37% din cei evaluați. Acest lucru indică o conștientizare crescută a sănătății mintale chiar și în rândul celor mai tineri.
În ceea ce privește distribuția pe genuri, din cei 254 de participanți, 144 au fost femei și 110 bărbați. Demersul inițiat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a demonstrează că se poate face mai accesibilă problema memoriei și a sănătății mintale în comunitate.
În concluzie, angajamentul continuu al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași în identificarea precoce a factorilor de risc și în prevenirea și tratarea tulburărilor cognitive demonstrează o abordare proactivă și implicată în promovarea sănătății mintale în comunitate.
Citește și
- Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade a zguduit vestul Chinei. 6 persoane au fost rănite și 47 de case s-au prăbușit
- Furtuna Isha ajunge în România săptămâna aceasta. Ce fenomene meteo extreme sunt anunțate
- UE vrea să pună capăt atacurilor Houthi din Marea Roșie. Statele membre au ajuns la un acord „de principiu” pentru a lansa o operațiune militară de securizare a navigației comerciale