- O dietă echilibrată e mai benefică pentru sănătatea creierului decât o dietă vegetariană
- Alimentele consumate pot influența funcția creierului și și sănătatea mintală
- Studiul a arătat că o dietă echilibrată aduce mai multe beneficii pt sănătatea creierului
Tu știi ce îți pui în farfurie? Într-o perioadă în care dorința de a mânca vegetarian este tot mai mare, un studiu vine și demontează această idee.
Advertisment
O dietă echilibrată este asociată cu o sănătate mintală și o funcționare cognitivă mai bună.
Preferințele alimentare îți pot influența modelele alimentare pe o perioadă lungă, dar și sănătatea mintală. O dietă mediteraneană are ca efect încetinirea declinului cognitiv.
Recomandări
Recent, un studiu publicat în Nature Mental Health a arătat impactul pe care îl au principalele mese alimentare asupra sănătății creierului.
Dieta echilibrată aduce o sănătate mintală mai bună
Este o analiză la care au participat aproape 182.000 de oameni. Cercetătorii au constatat că cei care au ales o dietă echilibrată au avut o sănătate mintală și o funcționare cognitivă mai bună.
S-a observat și o serie de diferențe genetice care ar putea influența rezultatele între diversele grupuri de diete.
Studiul arată importanța alegerilor nutriționale în cee ace privește îmbunătățirea funcționării creierului și a sănătății mintale.
Unele diete și alegeri alimentare sunt asociate cu o bunăstare mentală îmbunătățită.
Mănânci echilibrat sau vegan?
De exemplu, consumul ridicat de fructe, legume și pește pot reduce riscul de depresie. La polul opus, o dietă care este bogată în grăsimi și carbohidrați rafinați poate crește riscul de depresie și anxietate.
Dieta influențează funcționarea creierului. De exemplu, dieta mediteraneană poate încetini declinul cognitiv.
Cercetătorii au analizat patru modele principale de alimentație și preferințele alimentare ale participanților:
- Fără amidon sau cu conținut scăzut de amidon: preferă fructe, legume și proteine, mai puțin alimente bogate în amidon.
- Vegetarian: aleg pentru fructe și legume, mai puțin proteine.
- Bogat în proteine și cu conținut mic de fibre: preferă gustări și alimente proteice, mai puțin fructe și legume.
- Dietă echilibrată: preferințe similare pentru toate grupele
Studiul a arătat că dieta echilibrată a adus cele mai multe beneficii comparative cu celelalte trei grupuri, chiar și scoruri mai bune pentru sănătatea mintală, funcționarea cognitivă și bunăstarea generală.
Respondenții care au ales dieta echilibrată au prezentat niveluri mai ridicate de materie cenușie în anumite regiuni ale creierului și un risc genetic mai mic pentru tulburările mentale în comparație cu celelalte grupuri.
Acest studiu subliniază importanța unei diete echilibrate pentru sănătatea mintală și funcționarea creierului și sugerează că preferințele alimentare pot influența în mod semnificativ aceste aspecte.
Citește și
- Biden are încredere în şeful Pentagonului, chiar dacă i-a ascuns spitalizarea
- Gripa umple spitalele din întrega Românie. Directorul medical, Adrian Marinescu: ,,Avem un număr mare de pacienți care vin cu infecții respiratorii, plus alte patologii”
- Kremlinul ordonă destabilizarea Moldovei. ISW avertizează că Rusia pregăteşte acţiuni sub steag fals în Transnistria pentru a da vina pe Moldova. Moldova este acuzată că trimite FOS să elimine oficiali transnistreni şi să distrugă obiective critice