- Un nou studiu arată că protejarea a 1,2% din suprafața Terrei salvează mii de specii pe cale de dispariție
- Cercetătorii au identificat nu mai puțin de 16.825 de situri care trebuie protejate și conservate
- În 2020, cercetătorii au sugerat că protejarea a 50% din suprafața terestră a Pământului poate inversa pierderea biodiversității
Poți face diferența! Cum? Protejând mediul. Imaginează-ți că doar o mică parte din planetă ar putea face diferența între viață și pierderea speciilor unice. Potrivit unui nou studiu, dacă fiecare dintre noi ar recicla, s-ar dezvolta un spațiu propice pentru noi și pentru speciile pe cale de dispariție.
Au fost identificate 6.825 de situri care trebuie conservate
Cercetătorii au identificat 16.825 de situri care trebuie conservate. Aceste locații, răspândite de la Argentina până în Papua Noua Guinee, ar trebui prioritizate în următorii cinci ani pentru a preveni disparițiile iminente. Însă, specialiștii susțin că fiecare dintre noi trebuie să contribuim prin protejarea zonei în care trăim.
Dr. Eric Dinerstein, de la organizația de mediu Resolve, liderul studiului, explică că echipa sa a căutat cele mai rare specii, precum cactusul peyote din Deșertul Chihuahuan. „Majoritatea speciilor sunt rare, cu habitate foarte restrânse sau apar la densități extrem de scăzute”, spune Dinerstein. Protejarea acestor specii necesită o abordare precisă și bine planificată.
Publicată în Frontiers in Science, analiza subliniază că extinderea țintită a ariilor protejate este crucială pentru a preveni pierderea biodiversității. Deși salvarea acestor specii nu va rezolva toate problemele ecologice, este un pas vital.
În 2020, cercetătorii au sugerat că protejarea a jumătate din suprafața terestră a Pământului ar putea inversa pierderea biodiversității și ar îmbunătăți eliminarea naturală a carbonului. Dar acest nou studiu arată că și acțiunile pe o scară mai mică, dar strategică, pot avea un impact semnificativ.
Acum, mai mult ca niciodată, este timpul să acționăm. Protejarea acestor situri nu doar că va salva specii rare, dar va menține și ecosistemele esențiale pentru umanitate. Pământul are nevoie de noi, iar fiecare hectar protejat contează.
Citește și