- Independența copilului tău este dată de modul în care îl tratezi
- Invață să îl înveți! Desigur că este mai simplu să faci tu lucrurile, dar pentru a-ți responsabiliza coplilul explică-i cum trebuie să facă treburile pentru a fi independent
- Copilul tău trebuie să cunoască succesul și eșecul! Nu uita de recompense pentru reușite și un sfat bun în momentele delicate
Tu cum crești un copil cu încredere? Nimeni nu se naște învățat și pregătit ca la carte pentru viața de părinte! Drumul spre a crște un copil independent, cu încredere în propriile forțe este unul lung și plin de obstacole.
Bazele în educarea unui copil cu încredere în el se pun încă din copilărie. O bază bine pusă la punct îl va ajuta pe copilul tău să știe cum să se descurce. În schimb, o bază nesigură va duce spre o stimă de sine scăzută.
Un copil își capătă independența treptat
Copilul tău are nevoie de o stimă de sine dezvoltată. Nu trebuie să își faci griji pentru că o va dobândi în timp. Dar iată cum poți tu să îl ajuți în acest sens!
Dă-i voie să facă lucrurile de unul singur, chiar dacă are o vârstă fragedă! Trebuie să fii pregătit să îi oferi ajutorul dacă are nevoie. Dar e important să îl lași să își facă atribuțiile de unul singur. Satisfacția că le-a făcut singur va fi mai mare la final, chiar dacă uneori se va mai încurca.
Oferă-i ocazia să își rezolve problemele singur. Cu siguranță că nu este ușor și nici confortabil să îți vezi copilul cum încearcă să obțină un anumit lucru, să reușească ceva și să găsească soluții pentru problemele pe care le întâmpină.
Încurajează-l să fie curios și spontan. Răspunde-i la întrebările pe care le are și încearcă să ai pentru scurt timp aceeași vârstă ca el. Dacă pui în viața lui un strop de curiozitate, curaj și spontaneitate nu va avea probleme /când vine vorba despre încredere în forțele proprii.
Prezintă-i care este cheia succesului! E important să îi spui copilului tău că succesul vine la pachet cu eșecul și că va învăța din greșeli. Trebuie să înțeleagă că e nevoie de multă muncă pentru a avea parte de reușite. Nu uita de recompense atunci când are o reușită!
Radu Leca: „Copilul o să planeze în interiorul spațiului online și va fi deturnat de la independența sa”
„În spatele independenței pe care părinții o vizualizează, ca fiind cumva de speriat, cu frică multă se află și foarte multă singurătate și atunci copilul se izolează în spațiul online. Izolându-se în spațiul online, nu face altceva decât să se îndepărteze de părinții care ar putea la un moment dat să îl ajute în cazul în care se întâmplă ceva în neregulă în interiorul spațiului online. Această singurătate nu are legătură cu independența, nu a avut și nu o să aibă niciodată legătură cu independența. Independența se câștigă în timp, alături de părinte. Părintele este coechipier. În cazul în care părintelui i se pare greu să fie coechipier cu copilul, atunci da, copilul o să planeze în interiorul spațiului online și va fi deturnat de la independența sa. El va deveni supraponderal, furios, va sparge tastaturi, mouse-uri și controllere. Nu va fi independent! Va fi dedicat jocurilor online, lucru care va umple în acest fel cabinetele de psihologie și psihoterapie și nu este o veste bună”, a spus psihologul Radu Leca la Aleph News.
Citește și