- Există 10 lucruri pe care trebuie să le facem pentru a ne simți în siguranță pe internet
- phishing, malware, scam sau ransomware sunt principalele tipuri de atacuri din mediul online
- Nu divulgați datele personale altor personae. Nu instalați aplicații neautorizate
Tu ești safe pe internet? Odată cu dezvoltarea tehnologiei, au crescut și riscurile de atacuri din mediul online. Specialiștii în Securitate cibernetică ne reamintesc în fiecare an câteva reguli de care trebuie să ținem cont pentru a fi în siguranță pe internet.
Recomandările pentru securitatea datelor sunt importante în mediul online
1. Pune pe primul loc datele personale: Nu spune niciodată informații personale altor oamenu și nu răspunde la cereri de informații personale care vin din partea unor surse neautorizate prin mesaje sau e-mailuri.
2. Fii atent la ce aplicații folosești: Nu instala aplicații care vin din surse neautorizate. Eviți astfel să descarci programe malware sau ransomware.
3. Folosește autentificarea separată: Nu utiliza aceleași servicii cu alte persoane, acolo unde se utilizatorul și parola sunt aceleași pentru a diminua riscul accesului neautorizat la conturile tale..
4. Alege parole unice: Nu pune aceeași parolă la mai multe conturi. Diminuezi riscul ca în situația în care una dintre ele este compromisă, să fie în pericol și celelalte
5. Gestionează-ți securizat parolele: Nu salva parolele sau alte informații personale pe dispozitivele pe care le ai dacă nu sunt securizate.
6. Folosește programe de protecție: Alege programele specializate pentru a-ți proteja dispozitivele împotriva programelor malware sau ransomware.
7. Fii sceptic: Nu crede și pune-ți întrebarea întotdeauna dacă un mesaj venit e-mail sau SMS este în regulă.
8. Să nu ai încredere în promisiuni nerealiste: Fii realist că unele povești pot fi prea bune ca să fie reale și în spatele lor ar putea exista intenții frauduloase.
9. Fii atent la sursele de informații: Folosește sursele autentice de informații, credibile care să te ajute să nu devii victima escrocheriilor de pe internet.
10. Fii atent la tranzacțiile bancare: În cazul în care primești mesaje prin care îți sunt solicitate informații despre contul bancar, sună la banca unde ai conturile pentru a vedea Realitatea cererii și pentru a anunța orice activitate dubioasă.
În acest mod pot fi evitate fraudele din mediul online.
Citește și:
- Mark Zuckerberg și-a cerut scuze față de familiile care spun că au copii care au fost afectați de rețelele de socializare
- Alec Baldwin a pledat nevinovat la acuzația de omor involuntar pentru moartea regizoarei Halyna Hutchins
- VIDEO. Jakob Herrmann și Patri McLaughlin doboară recorduri mondiale. Ce performanțe au reușit cei doi sportivi