- Un studiu publicat în Radiology arată că terapia cu lumină îmbunătățește conexiunile creierului
- E nevoie totuși de mai multe studii pentru a înțelege mecanismul care duce la vindecarea afecțiunilor cerebrale
- Terapia cu lumină ajută la producerea de energie, având implicații la nivelul mitocondriei
Cum ți se par zilele cu soare? Parcă ai o stare mai bună și mai multă energie față de zilele ploioase sau înnorate. Lumina contează extrem de mult și poate fi folosită chiar și în scopuri terapeutice. Acesta este un tool de încercat atunci când simți că nu prea mai ai variante.
Terapia cu lumină poate ajuta la vindecare
Terapia cu lumină ajută la vindecarea persoanelor care au suferit leziuni cerebrale semnificative, conform unui studiu publicat în revista Radiology.
Terapia cu lumină de diferite lungimi de undă a fost studiată ani de zile pentru proprietățile sale vindecătoare. Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH) au aplicat această terapie la 38 de pacienți care au suferit leziuni cerebrale moderate, suficient de grave cât să afecteze cogniția. Pacienții au primit terapia în decurs de 72 de ore de la leziuni printr-o cască.
Pacienții care au primit terapie cu lumină au prezentat o schimbare mai mare în conexiunile a 7 regiuni cerebrale în timpul fazei de recuperare acută-subacută, comparativ cu participanții din grupul de control.
Psihoterapeutul Florin Dranga spune că atâta timp cât lumina are un efect mare asupra ta, este foarte posibil ca aceasta să îți influențeze și activitatea creierului.
Efectele pe termen lung nu sunt clare deocamdată
„A existat o creștere a conectivității la cei care au primit tratament cu lumină, în principal în primele două săptămâni,” a spus coautorul studiului Nathaniel Mercaldo, Ph.D., statistician la MGH. „Nu am reușit să detectăm diferențe pe termen lung între cele două grupuri. Deși tratamentul pare să crească inițial conectivitatea cerebrală, efectele sale pe termen lung rămân de analizat.”
Mecanismul precis al efectelor terapiei cu lumină asupra creierului este încă studiat. Cercetările anterioare indică modificarea unei enzime în mitocondriile celulei (adesea numite „centralele energetice” ale celulei), a spus Dr. Gupta. Acest lucru duce la o producție mai mare de adenozin trifosfat (ATP), o moleculă care stochează și transferă energie în celule. Terapia cu lumină a fost, de asemenea, asociată cu dilatarea vaselor de sânge și cu efectele antiinflamatorii.
Cercetătorii se așteaptă ca rolul terapiei cu lumină să se extindă pe măsură ce apar mai multe rezultate ale studiilor. Lumina cu lungimea de undă de 810 nanometri utilizată în studiu este deja folosită în diverse aplicații terapeutice. Este sigură, ușor de administrat și nu necesită intervenții chirurgicale sau medicamente. Portabilitatea căștii înseamnă că poate fi folosită și în afara spitalului. Ar putea avea aplicații în tratarea multor alte afecțiuni neurologice, potrivit Dr. Gupta.
Terapia cu lumină va avea un rol important în tratamentul afecțiunilor neurologice
„Există multe tulburări neuronale, în special în psihiatrie, unde terapia cu lumină poate avea un rol,” a spus el. Depresia, autismul sunt domenii promițătoare pentru acest tip de terapie”, a mai adăugat acesta.
Florin Dranga e și el de părere că neuroștiința reprezintă viitorul și că astfel de cercetări ne vor ajuta foarte mult să înțelegem funcționalitatea creierului.