• Un sondaj Eurobarometru arată că 71% dintre companii sunt preocupate de domeniul cybersecurity
  • Doar 45% dintre angajații din domeniu sunt pregătiți cu adevărat pentru job
  • 76% dintre cei care lucrează în cybersecurity sunt persoane venite din alte domenii care au învățat pe parcurs

Cybersecurity este un domeniu ce se află din ce în ce mai mult în atenția companiilor. Peste 70% spun că sunt preocupați activ de acest domeniu, arată un sondaj Eurobarometru. Deși cererea e mare, sunt puțini angajați pregătiți în domeniu. Peste 75% dintre cei ce lucrează în cybersecurity vin din alte domenii. Mai multe despre subiect ne spune Alexandru Panait, expert în IT.

Ce presupune să fii pregătit în cybersecurity?

Ca o persoană să lucreze în cybersecurity trebuie să înțeleagă foarte bine rețelistica, felul în care funcționează calculatoarele. Trebuie să înțeleagă pentesting, cum funcționează mintea unui hacker și care sunt modalitățile cele mai frecvente de atac a diferitelor sisteme informatice. Este extrem de important ca pe partea de cybersecurity, experții să aibă o înțelegere aprofundată și foarte vastă a felului în care funcționează sistemele informatice. Doar așa te poți asigura că șansele de a avea vulnerabilități sunt din ce în ce mai mici. Cu siguranță o persoană calificată în alt domeniu cu greu va reuși să aibe performanțe pe partea de cybersecurity. Dacă este cineva care să zicem că a terminat inginerie și s-a apucat pe la 30 de ani să facă cybersecurity, îi va fi dificil să aprofundeze acest domeniu.

De ce este important ca o companie să aibă o persoană calificată în domeniu?

Un specialist în cyber poate să facă pentesting, adică să testeze dacă o aplicație este vulnerabilă, să încerce prin diferite modalități cunoscute să atace sistemul și în cazul în care există anumite vulnerabilități să ia în vedere acest lucru și să fie remediate. De asemenea, un expert în cyber poate să ajute la crearea unei tehnologii software în așa fel încât aceasta să nu fie vulnerabilă. Cred că e foarte important ca toți programatorii care dezvoltă soluții sau seniorii care dezvoltă soluții tehnice să aibă cunoștințe aprofundate de cyber pentru a dezvolta din start soluții care să aibe șanse diminuate de a avea vulnerabilități.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Ce este pentesting?

Pentesting vine de la „penetration test”. Practic încerci prin diferite metode tehnice să penetrezi sistemul, iar în cazul în care reușești, înseamnă că e vulnerabil. Dacă nu reușești înseamnă că este securizat.

Citește și