Cât și ce mănânci când ești însărcinată?

Close-up of torso of young pregnant model holding green apple. Future mom expecting baby eating fruits at home. Closeup of belly. Healthy eating concept

Vrei să crească mare și frumos? Cantitatea și calitatea mâncării reprezintă elementele de bază în acest sens.

Metabolismul crește atunci când ești însărcinată

Crearea și purtarea unui copil este o muncă imensă. Poate ești și tu conștientă că atunci când ești însărcinată, epuizarea e reală și nu doar uterul face tot efortul.  Consumul energetic este resimțit în întregul organism.

Un nou studiu publicat în jurnalul „Science” arată cât de multă energie este necesară pentru a produce un copil. Se pare că, surprinzător, este mult mai mult decât se estimase anterior.

Studiul arată că pe parcursul unei sarcini de 9 luni, purtarea unui copil până la termen necesită în medie aproape 50.000 de calorii.

Studiul a concluzionat că o persoană însărcinată consumă în medie cu aproximativ 183 de calorii mai mult în fiecare zi pe parcursul sarcinii, comparativ cu o persoană care nu este însărcinată.

Nu folosi sarcina ca pe o scuză de a mânca alimente dăunătoare

Dar asta nu înseamnă că persoanele însărcinate ar trebui să mănânce un baton de ciocolată în fiecare zi, spune Dr. Meleen Chuang, șefa departamentului de obstetrică și ginecologie de la NYU Langone Hospital—Brooklyn.

„Când ești însărcinată, încearcă să consumi 1.800 de calorii pe zi în primul trimestru. Crește aportul caloric cu 340 de calorii în al doilea trimestru și cu 450 de calorii în al treilea trimestru,” recomandă ea.

În ceea ce privește alăptarea, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) spune că oamenii au nevoie de aproximativ 450-500 de calorii suplimentare zilnic pentru a alăpta. Conform Academiei de Nutriție și Dietetică, se recomandă ca două treimi din aceste calorii să provină din alimente din toate cele 5 grupe alimentare.

O dietă cât mai alcalină este recomandată

În general, obiceiurile alimentare echilibrate și exercițiile regulate sunt recomandate pentru o sarcină sănătoasă și pentru perioada postnatală, incluzând fructe, legume și carne slabă. Hidratarea și suplimentele alimentare sunt importante pentru a obține mineralele pe care poate nu le obținem din alimentele pe care le consumăm. Dieta alcalină e cea mai bună variantă în acest sens.

Nutriționistul Lygia Alexandrescu spune că în timpul sarcinii, principiile de bază ale alimentației sănătoase rămân aceleași – obțineți o mulțime de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, câțiva nutrienți dintr-o dietă de sarcină merită o atenție specială. Aceștia sunt folatul și acidul folic, calciul, vitamina D și proteinele.


Folatul și acidul folic te feresc de suferințele sistemului nervos central. Calciul întărește oasele, vitamina D ajută la construirea oaselor și a dinților bebelușului iar proteinele sunt esențiale pentru creșterea acestuia.

Citește și:

Exit mobile version