Știai că salcia este simbolul Floriilor? Cele mai interesante legende despre salcie

De la rituale sacre și legende, până la medicină și industrie, salcia a devenit un simbol important în tradiția creștină a Floriilor. Cu o săptămână înainte de Sfintele Paști, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim. De Florii oamenii merg la biserică cu ramuri de salcie, care sunt sfințite și păstrate ca simbol al protecției divine.

De ce salcia?

Potrivit tradiției, în ziua care marchează Intrarea Domnului în Ierusalim, credincioșii duc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru ca locuința să fie protejată tot timpul anului. Puțini știu însă că, de fapt, salcia a înlocuit la români ramurile de măslin și de finic. Ce simbolizează ramurile de măslin și de finic? Mântuitorul a fost întâmpinat de creștini ca un adevărat împărat, cu ramuri de măslin și de finic. „În România, nu crește finicul și atunci a fost înlocuit cu salcia.” spune Costel Vînătoru, director BRGV și preot.

Legendele salciei

Potrivit legendelor, forma salciei nu a fost întotdeauna cea pe care o cunoaștem astăzi. Răstignirea și biciuirea Mântuitorului Iisus Hristos au făcut-o să plângă și din smerenie să se aplece cu ramurile spre pământ. Una dintre legende povestește că Maica Domnului voia să ajungă la Iisus, care fusese răstignit pe cruce, dar trebuia să traverseze „o apă periculoasă”. Atunci, o salcie și-a plecat ramurile în așa fel încât Fecioara Maria să treacă peste apă ca pe un pod. Așadar, de la ritualuri sacre la legende frumoase, salcia a devenit un simbol important al Floriilor, o tradiție care ne leagă de trecutul nostru și ne amintește de puterea credinței.

Citește și

Exit mobile version