• Ai tot auzit zicala „Somnul este pentru cei lenesi”
  • Tim Cook de la Apple se laudă cu programul lui limitat de somn
  • Studiu: Oamenii care dorm cel mai puțin, locuiesc în zone cu venituri mici

Somnul este marele unificator. Toată lumea are nevoie de el pentru a-și repara celulele, pentru a înmagazina amintiri și pentru a echilibra emoțiile. Ne ajută, de asemenea, să rezolvăm probleme complexe.

Cultura Hustle ne spune că somnul este pentru cei leneși. Directorii executivi, precum Tim Cook de la Apple și Vlad Tenev de la Robinhood, se laudă cu programul lor limitat de somn. Gordon Ramsay își atribuie succesul zilelor lungi de lucru și somnului puțin. O femeie a declarat pentru Business Insider că a economisit zeci de mii de dolari jonglând cu două locuri de muncă cu normă întreagă și dormind doar trei ore în fiecare noapte.

Dar, în timp ce persoane diferite tind să se simtă mai alerte în momente diferite ale zilei, știința este clară: toată lumea are nevoie de cel puțin șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte pentru a funcționa corect. Adolescenții au nevoie de opt până la 10 ore. Și există noi dovezi că femeile, care au fost excluse în mare parte din studiile privind somnul, au nevoie de mai multă odihnă decât bărbații. Atunci când nu dormim suficient, acest lucru poate influența totul, de la cât de mulți bani câștigăm până la probabilitatea de a dezvolta demență, boli de inimă și diabet.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Ce tactici folosești pentru un somn bun?

Internetul este plin de sfaturi despre cum să dormi suficient: Ține-ți telefonul în altă cameră. Nu consuma alcool înainte de culcare. Dă mai încet temperatura din cameră. Există chiar și sfaturi specializate pentru cupluri: Poate că dormitoarele separate vă vor ajuta.

Cei care au bani în plus pot face un pas mai departe. Drake a cumpărat o saltea din păr de cal în valoare de 395.000 de dolari care se presupune că îmbunătățește circulația. Michael Phelps a dormit într-o cameră hiperbarică care simulează o înălțime de 2.000 de metri. Și exemplele nu se opresc aici.

Aceste tactici implică faptul că o „igienă a somnului” adecvată (și produsele scumpe) pot rezolva privarea cronică de somn. Oamenii din orașe-unde sunt obstacole în calea somnului, ca poluarea fonică și a aerului – au cel mai prost somn. Dar o analiză a datelor din 2020 de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a descoperit că cei mai puțini oameni care dorm cel mai puțin trăiesc în zonele cu venituri mici.

Starea de sănătate fizică și mentală, care tinde să fie mai proastă în zonele cu venituri mai mici, contribuie, de asemenea, la lipsa somnului.

Citește și