- Ghiozdanele copiilor cântăresc mult peste limita recomandată
- Medicii avertizează asupra riscului de scolioză și dureri de spate
- Greutatea ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% din greutatea corpului
Advertisment
Ghiozdanul prea greu se poate transforma într-un pericol pentru sănătatea ta
Sfatul medicului? Ghiozdanul nu ar trebui să depășească 10% din greutatea ta. Totuși mulți elevi, în special cei de gimnaziu, transportă mult mai multe kilograme. Durerea de spate, contracturile musculare și riscul de scolioză sunt doar câteva dintre consecințe.
Această problemă afectează, în special, copiii cu vârste între 11 și 14 ani, care ajung să poartă zilnic ghiozdane de aproximativ 10 kg. Adică dublu față de limita recomandată de medici. Pe termen lung, consecințele medicale mai ales pentru copiii în dezvoltare, pot fi permanente. Grija pe care o acorzi acestui lucru poate să te salveze de o viață plină de provocări.
Recomandări
Este important să semnalizăm care sunt riscurile și cum putem să prevenim potențialele consecințe care apar pe planul sănătății.
Tu ce porți în ghiozdan?
Hai să vedem totuși de ce, în ziua de azi, e atât de greu ghiozdanul copiilor. Avem un număr crescut de materiale didactice: cărți, culegeri, caiete. Și într-o zi au nevoie de toate!
Gindrovel Dumitra, medic de familie, îți spune care sunt riscurile pe termen lung ale purtării ghiozdanului:
„Având în vedere faptul că întâlnim din ce în ce mai mulți copii, mai ales adolescenți, care prezintă anumite deformări ale coloanei vertebrale, este un element pe care noi trebuie să-l luăm în considerare. Autoritățile trebuie să să ia o decizie asupra acestui subiect. De ce este important? Practic, ghiozdanele pe care noi le cunoaștem, ghiozdanele clasice, au fost înlocuite foarte mult, în ultima perioadă, cu acele mici rucsacuri care se poartă pe un singur umăr.” susține Gindrovel Dumitra, medic de familie.
Și asta nu e tot. Problemele sunt multiple.
Asta generează un dezechilibru în ceea ce privește dezvoltarea musculară, mai ales la persoanele care se află într-o perioadă de creștere accelerată. Copiii prezintă o explozie în ceea ce privește creșterea în înălțime și nu numai atât. Așa se întâmplă că descoperim foarte multe cazuri de scolioză. Scolioză înseamnă că acea coloană vertebrală pe care o vedem are un aspect de S. După aceea va determina necesitatea unei recuperări din punct de vedere chineototerapeutic, astfel încât să putem să dezvoltăm în mod uniform musculatura coloanei vertebrale, iar rectitudinea coloanei vertebrale să fie păstrată.”, mai spune Gindrovel Dumitra.
La ce trebuie să fii atent, în mod special?
„Trebuie să avem foarte mare grijă la două elemente: 1 – purtatul corect al ghiozdanului, 2 – ca greutatea care se află în acel ghiozdan să nu fie excesivă. Din păcate, studiile ne arată cum copiii merg la școală, uneori chiar înconvoiați cu 15-20 de kilograme, lucru care nu este acceptabil. Și al doilea element foarte important este ca ghiozdanul să poată să aibă ambele bretele, care să fie funcționale, egale și care să permită, într-un fel sau altul, distribuirea sarcinii pe ambii umeri. Și, bineînțeles, în acest fel, să determine o contractură a musculaturii de ambele părți, repet, în mod egal. Astfel, e posibilă păstrarea rectitudinii coloanei vertebrale și dezvoltarea armonioasă.”, explică Gindrovel Dumitra.