• Febra musculară se produce din cauza microleziunilor la nivelul fibrei musculare
  • Trebuie să-ți adaptezi antrenamentele atunci când ai „muscle soreness”
  • Este necesar ca uneori să scoți corpul din zona de confort, aplicându-i stimuli mai intenși

Din postura de antrenor personal și fost sportiv îți pot spune că febra musculară e o necesitate atunci când urmărești un anume obiectiv. Știi expresia „No pain, no gain”? Aceste cuvinte se aplică destul de des în lumea fitnessului dar în același timp trebuie să știi cum te poți recupera. Nu trebuie să te supui unor stimuli foarte ridicați ca intensitate pentru a face febră musculară.

Febra musculară nu este periculoasă dar e necesară

Febra musculară apare în mod inevitabil după antrenamentele intense sau după o perioadă de repaus urmată de revenirea în sala de fitness sau pe pista de atletism. Cu siguranță acest fenomen îți este poate cunoscut, indiferent că ești începător sau sportiv de performanță. Durerile musculare apar ca răspuns firesc al corpului după exercitarea presiunii asupra mușchilor în timpul exercițiilor și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Febra musculară nu apare imediat ce ai terminat antrenamentul, ci la câteva ore bune după terminarea acestuia. De regulă, febra se instalează în 24-48 de ore de la antrenament și dispare treptat, în cele mai severe cazuri sensibilitatea musculară prelungindu-se până la 7 zile (până la o recuperare completă).

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Printr-o explicație simplă, febra musculară are la bază ruptura microscopică de la nivelul fibrelor musculare, adică producerea unor mici leziuni sau fisuri care apar la nivelul mușchiului. Durerea este cauzată de inflamație, aceasta din urmă fiind de fapt răspunsul corpului și efortul său de a repara microleziunile.

Febra musculară poate fi ameliorată

Înainte de a căuta modalități prin care să reduci febra musculară, e important să știi cum poți să o previi. Cel mai indicat este să începi treptat un program, astfel încât să permiți mușchilor să se adapteze la noile condiții de antrenament. Dacă lucrezi cu un antrenor personal acesta va concepe un antrenament bazat pe creșterea progresivă a intensității, ceea ce ajută la evitarea episoadelor de febră musculară severă. Dacă lucrezi singur/ă, asigură-te că nu treci din prima la cele mai mari greutăți și crește intensitatea exercițiilor de la o ședință la alta. În plus, nu subestima importanța încălzirii.

Microleziunile care se produc la nivelul fibrelor musculare se repară de la sine în câteva zile și ajută mușchii să devină mai puternici. Deși niciun aliment nu are puterea de a preveni durerea musculară, este important să ai o dietă bine echilibrată care te va ajuta în perioada de recuperare.

Hai să vedem câteva mijloace de recuperare

  • Odihnește-te activ adică mergi pe bicicletă sau aleargă pe bandă la intensitate mică
  • Combină hidratarea cu o dietă bogată în proteine și antioxidanți, care să contribuie la diminuarea durerilor
  • Sauna și băile cu sare contribuie la refacere
  • Masajul are efecte benefice asupra recuperării
  • Poți alterna compresele reci cu cele calde

Antrenează-te smart atunci când nu ești recuperat 100%

Aceasta este una dintre cele mai mari dileme atunci când vine vorba de febra musculară. Nu este interzis să continui să faci mișcare atunci când ai febră. Deși nu este tocmai confortabil, poți face în continuare antrenamente. Începutul antrenamentului va fi ceva mai dificil, dar durerea se diminuează treptat odată ce mușchii se încălzesc. Totuși, durerea nu va dispărea în totalitate și cel mai probabil va reveni după ce termini antrenamentul.

În zilele în care ai febră musculară, cel mai bine ar fi să te concentrezi pe alte zone ale corpului, adică să antrenezi mușchii mai puțin afectați. În acest fel, nu faci pauză de la antrenamente și permiți grupelor musculare afectate să se refacă.

Deși multe persoane au tendința să facă pauză câteva zile până la dispariția febrei musculare, nu este tocmai cea mai inspirată alegere. Cel mai bine ar fi să continue să facă mișcare ușoară și să evite exercițiile fizice mult prea intense, mai ales pe cele care vizează zonele deja afectate. Dacă ești în această situație, poți să ieși la o plimbare, să alergi ușor sau să faci yoga. Cu siguranță aceste activități sunt mai benefice pentru recuperare decât repausul complet.

Citește și: