Cititul cu voce tare ajută la dezvoltarea cognitivă a copiilor. Mihaela Dinu: „Trebuie să punem accentul pe dezvoltarea și recunoașterea emoțională, pentru că prin cititul cu voce tare exersăm emoțiile la copii”

Tu îi citești copilului tău?

Cititul cu voce tare le oferă copiilor mai mult decât o simplă poveste. Academia Americană de Pediatrie încurajează părinții să citească cu voce tare împreună cu nou născuții și copiii mici pentru a ajuta la dezvoltarea lor cognitivă, la îmbunătățirea vocabularului, capacitatea de concentrare și gândirea critică a acestora. Vocea părintelui creează o legătură între sunete și imagine, ajutând a formarea conexiunilor neuronale existentiale pentru învățare. Când le citim copiilor, avem ocazia să contribuim la progresul psihologic al acestora, ajutându-i să asimileze mai multe informații, de la o vârstă mult mai fragedă. Creierul copiilor se dezvoltă mai armonios, iar pe termen lung, au parte de mai multe beneficii, inclusiv de o învățare mai ușoară.

Mihaela Dinu, psiholog în cadrul Salvați Copiii, explică care sunt beneficiile cititului la copii, pentru a ajuta la dezvoltarea lor cognitivă și la dezvoltarea imaginație:

Vorbim aici de limbaj, vorbim aici de partea emoțională pe care o pot dezvolta prin conexiune cu copilul, mai ales la vârste foarte mici. Vocabularul, dacă îi citesc, copilul învață mult mai repede limbajul, este mult mai receptiv. Își poate exersa la vârstele preșcolare, să spunem, dar și la școlarii mici, puterea de concentrare și de atenție în momentul când i se citește o poveste sau citim împreună cu el. De asemenea, am putea pune accent pe dezvoltarea și recunoașterea emoțională, pentru că prin cititul cu voce tare pot să exersez emoțiile, pot să accentuez mai mult partea aceasta de recunoaștere a emoțiilor. Mimica, tonalitatea, pot să spună multe într-o poveste”, spune Mihaela Dinu.

Când alegem cărțile pe care să le citim pentru copii, este necesar să ținem cont de anumite aspecte. Mihaela Dinu menționează care sunt cărțile cele mai potrivite pentru citit, la copii, în așa fel încât acestea să ajute la dezvoltarea lor psihologică.

„Să le citim în primul rând ceea ce ar putea să-i ducă la evenimente și la comportamente de viață. Îi învățăm să recunoască anumite comportamente de viață și aici mă leg de partea aceea emoțională, să identifice emoții care duc către anumite comportamente. Tot ceea ce înseamnă și ține de dezvoltarea de mediu, de natură, de protejarea animalelor, protejarea naturii și nu în ultimul rând, prin a le arăta aceste obțiuni, o să mă duc ca părințe către ceea ce îl pasionează pe copil și atunci să mă canalizez și pe partea aceasta de pasiuni proprii ale lui”, explică Mihaela Dinu.

Este important ca părinții să se implice activ în activitatea cititului cu voce tare copiilor, pentru a crea o conexiune strânsă cu aceștia. Atât cititul, cât și cărțile pe care le alegem, joacă un rol esențial în viața copiilor.

Citește și

Exit mobile version