- Pretestarea PISA 2025 a început în școlile din 18 județe. Are loc în perioada 13 mai-7 iunie
- 2.733 de elevi cu vârste de 15 ani participă la pretestarea PISA 2025
- Este pentru prima dată când părinții completează un chestionar special la testele PISA
- M. Staș: PISA 2025 e despre capacitatea organizatiei de a evolua si a se re-crea
- M. Staș: Chestionarul pentru părinți este despre cât de părinți pe bune „sunt părinții”
Ce trebuie să faci ca să ai un rezultat excelent la testele PISA? E dificil?
Ei bine, îți spun că în această perioadă se desfășoară pretestarea elevilor cu vârste de 15 ani.
Dar ceea ce este mai interesant este că și părinții vor avea de lucru. Mai exact, părinții copiilor care participă la PISA 2025 vor trebui să completeze un chestionar special.
Ce va fi nou la testele PISA în 2025?
Chestonarele pe care le vor competa părinții fac parte din pachetul de activități opționale pentru care Ministerul Educației a hotărât participarea României în cadrul PISA 2025.
Mai mult vor exista și două noi evaluări: la limba străină și aplicarea chestionarului TIC.
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a transmis că la testele PISA participă 2.733 de elevi de 15 ani. Aceștia provin din 31 de școli din 18 județe.
În pretestatre metodologia are la bază un eșantion de conveniență, non-aleatoriu, comparativ cu etapa principală, când este folosit un eșantion reprezentativ statistic.
La evaluarea competențelor la limba engleză, selecția s-a făcut aleatoriu din elevii care au incluși în eșantionul general.
La testare participă 482 de elevi.
„PISA 2025 este, în primul rând, despre capacitatea organizației de a evolua și a se re-crea, pentru a răspunde noilor exigențe educaționale, la scară globală. Focalizarea testării pe științe este un semn clar al importanței critice a acestei componente în economia viitorului, deci o nevoie critică pentru sistemele educaționale de a oferi pregătire cât mai bună posibil în domeniul științelor”.
„Chestionarul pentru părinți este, înainte de orice, despre cât de „părinți pe bune” sunt părinții copiilor care susțin testările PISA-2025. Este o oglindă dură, inconfortabilă a raportariii părinților la rolul lor fundamental în relația cu copiii lor in postura de elevi, și mă aștept (fără a face proces de intenție) că, statistic, rezultatele pentru România să fie mai degrabă inconfortabile, neliniștitoare”, a spus Marian Staș, expert în educație pentru Aleph Mentor.
Citește și