• Absolvenții claselor a XII-a susțin azi prima probă scrisă de la Bacalaureat
  • Peste 134.000 de elevi, dintre care 119.000 din actuala promoție s-au înscris în această sesiune
  • Primele rezultate apar pe data de 8 iulie, iar contestațiile se depun înntre orele 12:00-18:00

UPDATE: Subiectele de la proba scrisă la Română, Bacalaureat 2024, uman

Sursa: edupedu.ro

Cât de dificile au fost subiectele?

„Au structura tipică din ultimii ani, în sensul că nu au venit cu vreo noutate șocantă. La subiectul I A, la cele cinci cerințe referitoare la text, cred că singura care va pune oarece probleme minore totuși, este subiectul A, cerința a 4-a în care li se cere să argumente, să motiveze o atitudine a unui personaj, să explice de fapt motivele care au generat o anumită situație.

Și de obicei, aici, la evaluare, constatăm că elevii doar ne informează asupra motivelor, fără să dea o explicație, deci ignoră faptul că o explicație înseamnă identificarea unei cauze și a unui efect.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Deci, aici s-ar putea să fie un pic mai mici punctajele. Nu cred că prima cerință, cu sinonime va pune probleme. Spre deosebire de anul trecut, singurul subiect un pic mai dificil și mai trichi mi s-a părut eseul argumentativ de la subiectul unu b, respectiv să argumenteze dacă emoțiile alterează cumva sinceritatea comunicării.

Mora cu noroc nu e un text care să pună prea multe probleme elevilor, nici la nivelul construcției nuvelei, nici la nivelul construcție personajului. Deci, pe ansamblu, cred că subiectele au fost extrem de accesibile anul acesta”, a declarat Carmen Ion, profesor de română, la Aleph News.

Accesul candidaților în săli a fost permis până la ora 08:30, iar probele încep de la ora 09:00. Elevii au la dispoziție 180 de minute pentru a rezolva cerințele de la fiecare probă scrisă și se calculează imediat ce toți candidații din săli au primit subiectele de examen.

Ce reguli trebuie să respecte candidații?

Candidaților le sunt interzise următoarele lucruri:

  • Să aibă la intrarea în sălile de examen cu orice tip de materiale ajutătoare pentru a rezolva subiectele, dar și telefoane mobile sau cu instrumente electronice de calcul, de stocare a informațiilor sau de comunicare
  • Să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri sau genți
  • Să comunice între ei sau cu persoanele din exterior, să copieze sau să schimbe ciorne care ar putea fi utilizate la copiat.

Citește și