• Fauna este protejată prin tehnologie cu ajutorul diverselor metode
  • Capcanele cu camera sunt cea mai utilizată metodă de protejare a faunei
  • A.I. ajută la identificarea și clasificarea rapidă a speciilor

Tehnologia, prin instrumente și tehnici inovatoare, oferă un suport fundamental pentru protejarea și gestionarea eficientă a faunei sălbatice. Începând cu dronele și capcanele cu camera și continuând cu alte aplicații mobile, tehnologia revoluționează paradigma conservării biodiversității.

Cea mai eficientă tehnologie de conservare a faunei sunt capcanele cu camera. Acestea sunt menite să monitorizeze non-inovativ animalele, pe care le distribuie, în funcție de specie, în habitatul lor natural. În plus, tehnologia GIS și teledetecția sunt un element crucial în luarea deciziilor privind ocrotirea faunei salbatice. Conservatorii susțin că  aceste instrumente furnizează date exacte, rapide și actuale despre specii și modificările de habitat. Or, datărită tehnologiei, aceștia pot interveni rapid și salva speciile în pericol.

O altă inovație remarcabilă în domeniul conservării este reprezentată de utilizarea ADN-ului și genomicii mediului. Prin colectarea și analizarea AND-ului din probele de apă și sol, specialiștii pot afla rapid tipul speciilor, în anumite cazuri, chiar în absența unor identificări trecute a anumitor specii.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Dronele sunt un alt instrument de colectare a datelor. Ele oferă informații de înaltă rezoluție, neinvaziv și relativ ieftin, ajutând la monitorizarea și protejarea speciilor vulnerabile. Totodată, tehnologia de viziune computerizată și învățarea automata permite clasificarea speciilor prin imagini și alte date, menite să accelereze procesul de analiză.

Poate AI să identifice corect speciile sălbatice?

Sistemele de identificare și clasificare computerizată care utilizează inteligența artificială sunt concepute pentru a funcționa conform capacității creierului uman de recunoaștere și divizare a obiectelor. Utilizarea acestor tehnologii, în detrimental forței de muncă umană, avantajează procesul de conservare. Prin utilizarea lor, sunt îmbunătățite abilitățile de monitorizare, gestionare și protejare a speciilor aflate pe cale de dispariție.

Citește și