- Canabisul este legalizat în 9 țări și 24 de state americane
- 49 de țări folosesc marijuana în scop medicinal
- Consumul de canabis poate afecta memoria, atenția, coordonarea, emoțiile și timpul de reacție
În aprilie 2024, Germania a promulgat legea consumului marijuanei. Consumatorii încântați de această lege s-au adunat în centrul Berlinului pentru a sărbătorii. Noua lege permite persoanelor cu vărsta de peste 18 ani să aibă la ei 25 de grame de marijuana și să aibă acasă până la 50 de grame. Condițiile pentru consum în public sunt să nu fie copii prin peajmă și să nu consume în spații publice între 7 dimineața și 8 seara. Karl Lauterbach, minstrul sănătății din Germania, a fost un susținător important în promulgarea legii deoarece consideră că vechile legislații au dus la crearea de „vânzare la negru”.
Olanda este un stat din Uniunea Europeană care este renumit pentru consumul de canabis. Deși în legislație, consumul și vânzarea nu sunt permise, în așa numitele „coffee shopuri” este permisă atât vânzarea cât și consumul.
Canabisul, sau „iarba” cum este numită în limbajul colocvial, este o plantă nativă din Asia Centrală și de Sud. În trecut, ea era folosită în scop medicinal dar și în ritualuri religioase. Poate fii folosită în mai multe feluri. Cel mai utilizat mod este acela de a fuma, a inhala sau a-l folosi în mâncare. De asemenea poate fii folosit sub forma de ceaiuri sau tinctură. Efectele canabisului sunt euforie, schimbări de stare, schimbări de percepție a timpului, dificultăți de concentrare și este asociat cu memorie precară.
Legal, ilegal, apoi din nou legal
De- a lungul anilor, marijuana a ieșit din categoria de subiect taboo din ce în ce mai mult. Acest lucru se întâmplă din cauza consumului care a devenit din ce în ce mai întâlnit. Deși la nivel social, canabisul nu mai este taboo, pentru legislația multor țări este în continuare. Primele legi care au interzis consumul acestui narcotic s-au promulgat în 1300 de către Soudoun Sheikouni în Arabia. Deși atunci s-a dat startul acestor legi, abia în 1800 marile puteri au început să descopere planta și efectele ei și sa îi interzică consumul. Anii 2000 au adus decriminalizarea marijuanei în mai multe țări precum Luxemburg, Portugalia sau Rusia, și chiar legală pentru uz personal în Canada. Astăzi „iarba” este legală în 9 țări și 24 de state americane, și folosită în scop medicinal în peste 40 de state. Ultima țară care a legalizat consumul este Germania, în aprilie 2024.
Ești de acord cu legalizarea consumului de canabis?
Un motiv important pentru care s-a legalizat canabisul este faptul că… dacă ar fi legală, consumul al scădea. Povestea lui Adam și Eva are un sâmbure de adevăr pentru felul în care reacționează oamenii la interziceri. Fructul interzis mereu este mai gustos. Un alt motiv ar fi că nu ar mai exista vânzări la negru și cantitățile consumate pot fi controlate. În Olanda de exemplu, coffee shop-urile nu pot vinde unei singure persoane mai mult de 5 grame. Fiecare persoană este înregistrată și are o cantitate maximă pe o anumită perioadă de timp pe care poate să o consume. Astfel, consumatorii nu vor mai trebui să ia legătura cu dealeri de la care ulterior pot lua alte tipuri de droguri sau pot lua în cantități nelimitate. Problema consumului de marijuana nu se rezolvă prin interzicerea ei deoarece consumatori vor exista mereu.
A funcționat legalizarea? Efectele negative asupra creierului
Deși „iarba” este folosită majoritar în scop recreațional, poate avea efecte negative severe asupra creierului. Majoritatea consumatorilor au probleme cu concentrarea, memoria și atenția. De asemenea, cei ce consumă pot avea schimbări de percepție a timpului, a mediului înconjurător și în cazuri grave pot avea psihoze. Acest lucru este datorat de substanța THC ce este regăsită în extractul plantei. Din păcate nu numai acestea sunt efectele negative. Persoanele care ajung să fie dependente de canabis ulterior pot suferi de anxietate și depresie și pot avea probleme de relaționare din cauza sevrajului. Un studiu arată că 3 din 10 consumatori devin dependenți.
Dependența nu este o ilegalitate, ci o boală
Problema cu legile asupra consumului sunt faptul ca promovează niște idei greșite despre consumul de droguri în general. Asta spune Dan Nicholson, director executiv în drept penal la Victoria Legal Aid, cabinet de avocatură din Australia. Consumatori vor exista mereu. Statul poate doar să aleagă să controleze acest lucru și să facă acest proces transparent sau nu, așa cum a spus și ministrul sănătății, Karl Lauterbach.
Faptul că drogurile sunt ilegale, împinge dependenții de droguri să nu aibă încredere să ceară ajutor. Dependența de droguri este o afectiune psihică conform OMS. Trebuie tratată ca atare. Nu ar trebui să fie ilegal să ai probleme. Oamenii care sunt dependenți de droguri sunt oameni care au nevoie de ajutor în clinici specializate, nu prin amenzi, dosare penale și închisori spune Dr. Carolina Estevez, psiholog clinician.
Aceste legi împing indirect ideea că nu ai voie să ai probleme, ideea de perfecțiune. Un cetățean model care respectă legile nu are astfel de probleme psihice, și dacă da trebuie pedepsit, în niciun caz susținut. Criminalizarea ar trebui făcută la nivel de vânzare așa cum este în Olanda. Vânzarea ar trebui făcută doar din locuri ușor de controlat precum „coffee shop-uri”. Astfel, dependența de droguri nu va mai fii un subiect taboo, și dependenții vor putea cere ajutor mai ușor. Nu vor mai fii victimele stigmatului social. O altă problemă majoră în România este lipsa clinicilor de tratament pentru dependenți. La noi, locurile în spitale pentru acești oameni este infinit mai mic decât numărul celor care suferă de așa ceva. Dacă acest drog ușor ca marijuana ar fi abordat altfel din punct de vedere legal de către stat, sistemul medical în această zonă va fii obligată să se conformeze.
Citește și: