• Cercetătorii de la Reactorul West din Franța obțin un soare artificial timp de 6 minute
  • Precedentul record aparține sud-coreenilor și durează 48 de secunde
  • Temperatura atinsă în reactor este de 50 de milioane de grade

Un „soare artificial” reproduce reacțiile din inima stelelor, adică fuziunea nucleară. Reactorul WEST, cu sediul în Franța, a rămas pornit timp de 6 minute și a urcat până la 50 de milioane de grade.

Cum funcționează „tokamak”?

„Tokamak-urile au forma unui inel. iar plasma densă și fierbinte care se creează acolo este atât de fierbinte încât nu trebuie să atingă niciodată pereții. Pentru a face acest lucru, bobinele magnetice creează o „cușcă virtuală” care transportă plasma prin acest inel.
Pentru a crea reacția de fuziune în sine, se introduc câteva grame din doi izotopi de hidrogen, deuteriu și tritiu. Încălziți la o temperatură foarte ridicată, acești doi atomi vor fuziona și vor crea un nucleu greu de heliu. Așa obținem o plasmă – o nouă stare a materiei – care este extrem de fierbinte și foarte densă. Cel mai mare proiect de reactoare de fuziune nucleară din lume este ITER , situat tot în sudul Franței, cu un buget estimat la 19 miliarde de europrogramat pentru 2030.
În Coreea, tokamak a ajuns la 100 de milioane de grade însa doar pentru 48 de secunde . Cele 6 minute obținute de WEST constituie așadar un pas important.” spune Marcela Feraru, editor Aleph News.

Citește și

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ