Vechea poveste de dragoste dintre Italia și numeroșii săi admiratori se apropie de un punct de cotitură. Problemele cauzate de turismul excesiv creează o ruptură masivă în această relație, scrie BBC.
În ultima vreme, Italia a spus „nu” de multe ori: fără selfie-uri în Portofino, fără nave de croazieră în Veneția, fără intrare gratuită pentru turiștii de o zi, fără autobuze turistice pe malul mării din Amalfi, fără a sta pe treptele spaniole din Roma… Lista micilor măsuri care încearcă să limiteze turismul excesiv este lungă și, uneori, creativă. Gândește-te, de exemplu, la amenda de până la 2.500 de euro pentru purtarea de șlapi pe traseele din Cinque Terre.
Având în vedere că Italia este cunoscută de mult timp ca fiind țara iubirii – și una dintre cele mai îndrăgite destinații de călătorie din lume – ne-am putea întreba dacă această serie de mici respingeri reprezintă un semnal al unei schimbări de opinie.
În termeni mai melodramatici: se desparte Italia de noi – și prin „noi”, mă refer la noi, turiștii?
Pare evident că il Bel Paese („frumoasa țară”) ajunge la un punct de cotitură în relația cu numeroșii săi iubiți. Sau, cel puțin, încearcă să stabilească niște limite.
„Americanii ne întreabă când se închide Veneția, ca și cum ar fi un muzeu”, spune indignat activistul Marco Gasparinetti. Este un mândru apărător al naturii a orașului său natal.
Gasparinetti crede că cei 50.000 locuitori ai Veneției (care sunt depășiți de până la 140.000 de vizitatori) sunt „sătui”.
„Trebuie și putem trăi din turism, dar nu vrem să murim din cauza lui”, spune el. Recunoaște atât resursele financiare semnificative pe care le reprezintă turismul, cât și impactul negativ al acestuia asupra mediului.
Citește și