Uranus și Neptun nu sunt făcute din ceea ce se credea, sugerează un nou studiu

Giganții de gheață Uranus și Neptun nu sunt chiar atât de apoși precum se credea. De asemenea, este posibil să conțină cantități uriașe de metan înghețat, ceea ce ar putea rezolva enigma modului în care s-au format. Asta arată un nou studiu.

Multe lucruri despre Uranus și Neptun rămân necunoscute. Aceste lumi gigantice de gheață au avut doar un singur vizitator, Voyager 2, care a trecut pe lângă ele în 1980. Ca urmare, oamenii de știință au doar o idee vagă despre compoziția giganților de gheață. De exemplu, aceștia conțin cantități semnificative de oxigen, carbon și hidrogen.

Cum au ajuns astronomii la concluziile studiului?

Pentru a afla mai multe despre alcătuirea planetelor, astronomii au conceput modele care corespund proprietăților fizice și de telescoapele terestre. Multe modele presupun că planetele au un înveliș subțire de hidrogen și heliu, un strat de apă superionică, amoniac comprimat și un nucleu central. (Apa este cea care le conferă eticheta de „gigant de gheață”.) Unele estimări sugerează că Uranus și Neptun ar putea avea fiecare o cantitate de apă de 50.000 de ori mai mare decât cea din oceanele Pământului.

Însă autorii noului studiu spun că aceste modele ignoră modul în care s-au format giganții de gheață. Pe măsură ce Uranus și Neptun s-au format, din norul de praf care înconjoară tânărul Soare, au înghițit, sau au acaparat, obiecte numite planete-simale. Echipa spune că aceste planete seamănă cu cometele actuale, care provin din Centura Kuiper, dincolo de orbita lui Neptun.

Citește și

Exit mobile version