- Turismul viticol din lume atrage tot mai mulți turiști, fiind un business de sine stătător
- Atracția turiștilor din România este pe o traiectorie ascendentă în ultimii ani
- Atracția podgoriilor nu constă doar cramele de vin, ci și în ședințe foto de peisaj
Tu unde mergi ca să bei cele mai bune vinuri? Podgoriile din jurul lumii sunt din ce în ce mai populare.
Turismul viticol este de sine stătător în lume
În țări precum Franța, Spania sau Moldova, vinul reprezintă o adevărată cultură. Acesta este asociat adesea cu mâncarea. Cele două merg mână în mână și se promovează reciproc, atrăgând mii de turiști din jurul lumii. În Moldova, spre exemplu, există unități de cazare construite în curtea cramelor. De altfel, cramele au și restaurante care vând mâncare în asociere cu vinul, practică cunoscută ca wine pairing. Franța este cunoscută pentru faptul că atrage 2,3 milioane de turiști care vin să viziteze podgoriile și să le deguste vinul.
Turismul viticol din România crește cu pași mici, dar siguri
Industria viticolă din România încă este într-o zonă de nișă, însă numărul restaurantelor și a unităților de cazare din interiorul podgoriilor indică faptul că traiectoria turismului viticol este în creștere.
„Avem câteva crame care fac turism în zone viticole în România, au început să apară din ce în ce mai multe unități de cazare însoțite de restaurante în împrejurimi”, declară Carmina Nițescu, specialist în turism.
Vizitarea podgoriilor din România nu oferă doar vin, ci și ședințe foto
Turismul viticol din România nu constă doar în degustarea vinurilor și vizitarea podgoriilor, ci și în ședințe foto a peisajelor în care se află acestea. Podgoriile din Delta Dunării, în mod special, oferă ture foto pentru cei care doresc să exploreze dincolo de gust. Aici, pasionații de vin și de fotografie se întrunesc pentru a da frâu liber imaginației.
Citește și: