• În anii de după Al Doilea Război Mondial, Suedia dorea să creeze o bombă atomică
  • Guvernul a oprit proiectul în 1968 după o lungă dezbatere publică
  • În perioada celor două războaie mondiale, Suedia era una dintre țările neutre

Suedia este recunoscută pentru neutralitatea sa din perioada celor două războaie mondiale. Suedia nu a mai luptat în niciun război din 1814. În schimb, guvernul suedez și-a dorit să creeze cea mai puternică armă, o bombă nucleară. Proiectul a început la 20 de ani dupa ce Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit.

Totul a fost ținut secret

Programul ce avea să creeze bomba nucleară a fost îngropat de oficiali suedezi, mai ales considerând pozișia lor în politica externa privind armele nucleare. Jurnalistul Christen Larsson a descoperit adevărul istoric în 1985 și a forțat națiunea să își confrunte istoria nucleară. Secretul acestui program a făcut pe mulți să speculeze că încă ar exista un astfel de plan. Suedia face parte din grupul celor care au renunțat la armele nucleare. Alte țări membre acestui grup sunt Elveția, Ucraina și Africa de Sud.

Deși din exterior Ursvik pare o suburbie suedeză foarte pașnică și draguță, într-una dintre școli se făceau centre secrete de cercetare. Sediul Institutlui de Cercetare al Apararii Suedeze rămâne unul dintre locurile unde sunt rămășițele programului ce dorea să creze arme nucleare.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Care este poziția Suediei în politica externă astăzi?

La 200 de ani de la anunțarea neutralității, Suedia și-a depus candidatura în NATO și a devenit membră. Această decizie a venit în urma razboiului dintre Rusia și Ucraina. Suedia și Rusia sunt țări vecine, astfel, nivelul de amenințare al unui posibil atac este crescut. Fără apărarea NATO, Rusia ar putea foarte ușor și fără costul unui alt război mondial, sa atace Suedia

Citește și