Pot schimbările climatice să multiplice speciile alergene?

Luna trecută, în satul Ash, din sud-estul Angliei, a fost observant un viespe Asiatic, cunoscut și sub numele de viespar cu picioare galbene. Viespele Asiatic este o specie alogenă, creată prin activitatea omului.  Acesta se răspândește foarte repede și provoacă daune mediului, economiei sau sănătății umane.

Exemplarul din Marea Britanie a fost observant cu o lună mai devreme, în comparație cu precedenta apariție timpurie. Helen Roy, ecologist la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie, a spus că devreme pentru o explicație fenomenolofică.  Având în vedere că în Franța, Belgia și Insulele Anglo-Normande sunt populații considerabile de viespi, există șansă ca aceasta să fi fost un autostopist.

Caracterizate prin picioare cu vârfuri galbene și abdomenul închis la culoare, viespile sunt un adevărat pericol pentru polenizatorii indigeni. Un singur viespe asiatic poate mânca până la 50 de albine pe zi. Astfel, impactul lor asupra producției de alimente, asupra biodiversității și economiei este îngrijorător. Cercetările efectuate în Franța, pe un viespar adus accidental cu un transport de ceramice din China, arată că pagubele anuale ar putea ajunge la 30,8 milioane de euro. Asta, din cauza pierderii coloniilor de albine.

Iar riscurile sunt mult mai mari. viespilor le place să se hrănească cu fructi coapte, fiind, în același timp, și o amenințare pentru viticultori. Viespile asiatice se simt foarte bine în climatul actual, însă încălzirea globală deschide potențialul ca noi viespi să se stabilească.

Furnicile roșii de foc sunt o altă epecie dăunătoare

De exemplu, furnicile roșii de foc se numără deja printre cele mai periculoase specii din lume. Originare din centrul Americii de Sud, aceste furnici au invadat deja SUA și Australia, ceea ce a cauzat pierderi de aproximativ 32 de miliarde de dolari la nivel global. Ele sunt o amenințare puternică pentru biodiversitate, reducând randamentul fermierilor și generând prejudicii structurale clădirilor. În septembrie, a fost confirmată, pentru prima data, prezența lor și în Europa.Cercetătorii au descoperit nu mai puțin de  88 de cuiburi în Sicilia. În prezent, doar 7% din suprafața Europei este ospitalieră din punct de vedere climatic pentru ele,însă procentul este în creștere, având în vedere schimbările climatice.

 

Citește și

Exit mobile version