- Schimbările climatice produse de om influențează numărul de fitoplanctoni din ocean
- În latitudinile mai joase de lângă ecuator, culoarea este mai albastră
- În Marea Mediterană, procentajul de clorofilă a crescut cu 50-100% față de luna iunie a anului trecut
Ai observat că apa mărilor și oceanelor se schimbă? Ei bine, acesta este un fenomen ce ține de schimbările climatice produse de oameni. Un raport european despre schimbările climatice făcut de Serviciul Copernicus arată că nivelul de clorofilă din apa oceanelor a crescut cu până la 200% în marea Norvegiei și oceanul Atlantic. În marea Mediterană, numărul de clorofilă a crescut de două ori față de 2023.
Ce determină schimbarea culorii?
Culoarea oceanelor se schimbă din cauza înmulțirii fitoplanctonului. Fitoplanctonul este un microorganism ce se află în apă. Acesta face fotosinteză și crează baza lanțului trofic din oceane. Fitoplanctonul conține clorofilă, element necesar în crearea fotosintezei. De asemenea, fitoplanctonul are o influență în transferul de dioxid de carbon din atmosferă în ocean. Culoarea albastră a mărilor și oceanelor apare când nu există prea multă viață în nivelurile mai înalte din apă, iar dacă apa este verde, înseamnă că este mai mult fitoplancton. Cum ajung să fie vezi apele prin fitoplancton? Clorofila din microorganism absoarbe particulele de lumină și reflectă înapoi culoarea sa.
Ce impact poate avea asupra naturii această schimbare de culoare?
Deși pare ceva foarte simplu și inofensiv la prima vedere, cercetătorii spun că o astfel de schimbare poate avea efecte dezastruoase. Unii specialiști spun că fitoplanctonul se va muta către nord în fiecare 10 ani cu 35 de km. Acestea vor crea schimbări în distribuția de zooplancton, organismele ce hrănesc fitoplanctonul. Cu cât cresc temperaturile, cu atât zooplanctonii vor dispărea din ce în ce mai mult pentru că aceste organisme nu suportă căldura. Astfel, fitoplanctonii vor trăi doar în zonele mai calde și viața marină va avea de suferit.