- Acumularea de roci bogate în carbon accelerează producția de oxigen
- Pe măsură ce CO2 este emis de vulcani, intră în ocean și formează roci precum calcarul.
- Lewis Alcott: „modelele de calcul nu au simulat cu precizie toate feedback-urile posibile”
Un studiu realizat de cercetătorul Lewis Alcott, dezvăluie, pentru prima dată, cum acumularea de roci bogate în carbon accelerează producția de oxigen. Până acum, modul în care atmosfera a produs oxigen a fost un mister și a generat explicații contradictorii.
CO2 este emis de vulcani, intră în ocean și formează roci precum calcarul. Pe măsură ce stocurile globale ale rocilor se acumulează, ele eliberează carbon.
Lewis Alcott: „nu nu am știut de ce oxigenul a crescut de la concentrații foarte scăzute la concentrații de astăzi.”
Biogeochemistul Dr. Lewis Alcott a declarat că această descoperire este entiziasmantă. „Ne poate ajuta să înțelegem cum planetele, altele decât Pământul, au potențialul de a susține viața inteligentă și care respiră oxigenul.”
„Anterior, nu am știut de ce oxigenul a crescut de la concentrații foarte scăzute la concentrații de astăzi. Principala cauză au fost modelele de calcul, care nu au simulat cu precizie toate feedback-urile posibile. Acest lucru i-a nedumerit pe oamenii de știință timp de decenii și a generat teorii diferite.”
Descoperirea arată că planetele mai vechi, de miliarde de ani, ar putea acumula depozite bogate în carbon. Fapt, ce ar putea facilita reciclarea rapidă a carbonului și a nutrienților benefici pentru pentru viață.
Concluziile arătat că îmbogățirea graduală a crustei cu carbon duce la rate tot mai mari de reciclare a carbonului și a diferitelor minerale. Acest ciclu a accelerat producția de oxigen de-a lungul istoriei Pământului.
Cercetarea, care a început în timp ce Dr. Alcott era bursier postdoctoral la Universitatea Yale din Statele Unite, deschide calea pentru viitoarele studii care să dezlege și mai mult interrelațiile complexe dintre temperatura planetară, oxigen și nutrienți.
Co-autorul Prof. Benjamin Mills, Profesor de Evoluție a Sistemelor Pământului la Universitatea Leeds, a subliniat potențialele implicatii ale acestor descoperiri. El a sugerat că avansurile în tehnologia telescopului ar putea fi folosite în curând pentru a face o predicție a chimiei potențiale a planetei. Aceasta ar fi bazată pe informații despre stelele îndepărtate și planetele care le orbitează.
Citește și
- Adrian Sârbu: România trebuie să aloce 8000 de euro pentru fiecare elev. O țară fără centre de knowledge e o țară care nu va mai exista
- Adrian Sârbu: Europa și NATO vor fi atrase în războiul din Ucraina și vom intra nepregătiți. România are nevoie de 20% din PIB pentru Apărare
- Adrian Sârbu: România are două priorități, apărarea și învățarea. 10% din PIB pentru Educație e puțin. Suntem în urmă. Grav.