• Social Psychology Quaterly afirmă că „te rog” poate fi un instrument de manipulare
  • A. Boalcă spune că expresia poate fi asociată lipsei de încredere în sine și în ceilalți
  • Studiul arată că oamenii folosesc „te rog” în momente tensionate sau când vor să obțină ceva

Cu siguranță, de-a lungul vieții ai folosit cele 2 cuvinte în contexte diferite. Uneori, ai fost relaxat, alteori, ai zis-o un pic iritat, dorind ca acel lucru să se întâmple cât mai repede.

Hai să vedem în ce contexte este folosită cel mai des și cum poți cunoaște omul mai bine.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

„Te rog” poate fi folosit în mai multe sensuri

Studiul publicat în Social Psychology Quarterly contestă credința comună a expresiei „te rog”. Aceasta nu este un indicator universal al politeței. Andrew Chalfoun, un student absolvent în sociologie la UCLA, sugerează că „te rog” este mai degrabă un instrument strategic. Acesta e folosit pentru a controla obstacolele în interacțiunile dintre membrii familiei, prieteni și colegi de muncă.

„În contextul nepotrivit, a spune «te rog» poate risca să pară insistent sau să sugereze îndoială cu privire la disponibilitatea celuilalt de a ajuta”, a adăugat Chalfoun.

Psihoterapeutul Anca Elena Boalcă spune că de multe ori, politețea ascunde anumite afecte negative, de exemplu frica. Persoanele excesiv de politicoase pot ascunde un anumit nivel de lipsă de încredere în sine și în ceilalți.

Simți că raspunsul va fi negativ? Include „te rog” în cererea ta.

Contrar așteptărilor, studiul a constatat că „te rog” este folosit mult mai puțin frecvent decât se anticipase.  În principal, oamenii îl includ în frază atunci când se anticipează un răspuns negativ. S-a observat de asemenea, că expresia „te rog” ajută la „îndulcirea” cererilor atunci când simt rezistență sau când persoana căreia i se adresează este ocupată cu o altă sarcină.

Din peste o mie de „încercări de solicitare” distincte observate în interacțiunile înregistrate în video-ul studiului, „te rog” a fost folosit doar de 69 de ori, adică în 7% din cazuri. În principiu, aceștia l-au inclus atunci când se anticipa un obstacol de depășit.

În aproximativ jumătate din cazurile în care cineva a cerut ceva cu „te rog”, a fost pentru că persoana căreia i se adresa, refuzase anterior. De exemplu, o femeie a folosit expresia atunci când i-a cerut soțului să se așeze la masa de cină după ce cererile repetate au fost ignorate.

Într-o altă treime din cazuri, persoana era angajată în alte activități. De exemplu, un bărbat a folosit „te rog” când i-a cerut soției să facă stoc de supă, fiind conștient că ea era ocupată cu spălatul biberoanelor.

Ascultă activ pentru a-ți da seama mai bine de comportamentul oamenilor

Sociologul Andrew Chalfoun explică scopul studiului: „Suntem interesați să înțelegem dacă aceste norme sunt respectate în viața de zi cu zi sau dacă există alte norme, mai tacite, care explică mai bine comportamentul oamenilor.”