• Generația actuală de tineri va suporta mai multe consecințe ale schimbărilor climatice
  • Doar 53% din 100 programe fac referire la schimbările climatice, arată UNESCO
  • Încurajarea colaborării între elevi, profesori și comunitate poate crea un sentiment de responsabilitate

Schimbările climatice sunt deja o realitate trăită de copii și tineri. Studiile arată că această generație va suporta mai multe consecințe ale schimbărilor climatice. Vor experimenta mai multe secete, inundații, valuri de căldură și alte fenomene climatice extreme. Cu toate acestea, există lacune în ceea ce privește pregătirea acestei generații pentru a face față acestor schimbări climatice.

Profesorii joacă un rol crucial în dezvoltarea cunoștințelor climatice și în crearea leadership-ului colectiv necesar. De ce? Pentru ca tinerii să întreprindă acțiuni climatice semnificative în cadrul comunităților lor.

Ce lacune întâmpină profesorii?

În ciuda faptului că educația climatică a câștigat recunoaștere la nivel mondial, există încă unele lacune.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Un studiu UNESCO a constatat că doar 53% din 100 de programe naționale fac referire la schimbările climatice, iar dintre acestea, doar 2% se concentrează în mod substanțial pe acest subiect. În plus, doar un procent mic de profesori sunt pregătiți să îi implice în mod eficient pe elevi. Vestea bună este că 95% dintre profesori cred în importanța predării de informații despre schimbările climatice copiilor.

Aceste lacune – lipsa unei educații intenționate în materie de climă în programele școlare și pregătirea profesorilor – împiedică pregătirea următoarei generații pentru a fi rezilientă și adaptabilă în fața schimbărilor climatice.

Profesorii, care recunosc deja necesitatea educației privind clima, sunt actori la care putem apela și pe care îi putem sprijini pentru a aborda aceste lacune. Aceștia inovează modalități de a încorpora educația climatică în sala de clasă și îi inspiră pe elevi să acționeze prin oportunități de leadership.

Ce fac elevii?

Elevii sunt un alt actor crucial în abordarea schimbărilor climatice și au demonstrat capacitatea lor de a genera schimbări semnificative. Anxioși în privința viitorului lor, ei sunt dornici să acționeze și să se facă auziți. Pentru a-i sprijini, este esențial să se acorde prioritate alfabetizării climatice și să se creeze spații în care aceștia să își poată exercita capacitatea de acțiune. Cum? Prin abordarea impactului ecologic în comunitățile lor.

Încurajarea colaborării între elevi, profesori și comunitate poate crea un sentiment de responsabilitate și un mediu propice pentru dezvoltarea de soluții.

Deși schimbările climatice reprezintă o provocare semnificativă, dedicarea educatorilor și dorința elevilor oferă speranță.

Octavian Berceanu, specialist în politici de mediu

Trebuie să ne uităm unde aruncăm deșeurile. Aici este cea mai mare problemă din ziua de azi”, spune el.

Din păcate, mai toate ecosistemele au devenit fragile acum, și putem să ne uităm chiar lângă București, unde stejarul nu mai face ghinde, de fapt le este foarte greu să se adapteze. Și din această cauză, avem nevoie să fim mult mai grijulii cu ecosistemele. Ecosistem este și un colț de baltă lângă oraș, sau în altă parte, și trebuie să aven grijă să nu-l distrugem prin diferite deșeuri, sau pur și simplu să năvălim în sânul naturii și să lăsăm acolo urme adânci.”, spune Octavian Berceanu.

Citește și