- Absolvenții claselor a XII-a au susținut azi proba scrisă la Limba Română
- Peste 134.000 de elevi s-au înscris în sesiunea de vară: 119K sunt din actuala promoție
- La subiectul III, la real, elevii au avut de prezentat particularitățile unei nuvele
O zi cu emoții pentru elevii claselor a XII-a. Astăzi, peste 134.000 de candidați au susținut prima probă scrisă de la Bacalaureat.
Advertisment
La subiectul III de la profilul real, elevii au avut de prezentat într-un eseu particularitățile unei nuvele studiate.
Cifirele arată că în ultimii 15 ani a scăzut numărul elevilor care s-au înscris la Bacalaureat. Cu toate acestea în 2022 și în 2023, rata de promovabilitate a fost de 73,3%, respectiv 75%.
Recomandări
„Moara cu noroc” la subiectul III de la Bacalaureat
„Unul dintre factori este că nu au tot situațiile încheiate sau apreciază realist că nu ar putea să promoveze acest examen.
Sau există scenariu în care obiectivul lor și al familiilor lor nu este să își ia diplomat de bacalaureat în acest moment, să nu-nțeleg care oficial sunt în cataloagele de clasa a 12-a neoficial deja au locuri de muncă, muncesc și mai există sigur și categoria de elevi care sunt absolviți de școli profesionale, care și-au terminat practic școlarizare, a, formarea, calificarea la nivelul clasei a 11-a la vârsta de 17-18 ani și care deja au vechime probabil pe piața forței de muncă. În fiecare an vedem că apar subiectele mult mai devreme decât ar trebui. Așa s-a întâmplat și astăzi.
În momentul în care tehnologia oferă tot felul de situații, este evident că un copil care are un sistem de cască sau alt tip de resursă tehnologică poate fi ajutat pe cineva din afara sălii de examen, dacă subiectele sunt cunoscute mai devreme.
De fapt, aici vorbim despre acest risc de securitate. Pe de altă parte, interesul mass-media și interesul părinților este mare, deși n-au cum să influențeze semnificativ performanța copiilor din țara de clasă. Bănuiesc că vor fi în continuare publice foarte repede.
Bănuiesc că vor fi ca la orice examen național, încercare de trișare. Ele s-au redus semnificativ de-a lungul anilor. Nu putem să vorbim despre un fenomen de masă, vorbim de niște cazuri izolate. Asta e, pare că nu știm să securizăm niște subiecte de examen. Atâta vreme vor exista examene scrise cu distribuție națională, subiectele vor ajunge mai devreme sau mai târziu, pentru că plânge”, a declarat Daniela Vișoianu, expert în educație, la Aleph News.