- Raport Bologna 2024: universitățile au cele mai mici cheltuieli publice din Europa
- Același raport arată că personalul academic a avut o scădere în perioada 2016-2021
- Raport Eurydice: România e pe locul 29 din 33 la cheltuieli. În 2020 a avut 0,8% din PIB
- Daniela Alexe: sunt mulți profesori în vârstă, care nu lasă loc tinerilor
România este din nou la coada clasamentului. De data asta în raportul Bologna 2024, publicat de rețeaua Eurydice.
Mai exact, suntem pe locul 29 din 33 când vine vorba despre cheltuielile publice pentru învățământul superior. Și asta nu e tot…
În perioada 2016-2021, numărul personalului didactic a fost în scădere cu 3,6%. Doar Estonia, Lituania, Bulgaria și Slovacia sunt sub noi în ierarhie.
România e la coada Uniunii Europene la cheltuielile publice pentru universități
„Problema finanțării învățământului în general, nu numai a învățământului superior, din păcate, este destul de veche. România tot timpul a fost la coada Uniunii Europene atunci când am vorbit despre alocarea alocarea finanțării pentru educație.
Din păcate, este foarte dificil ca tânăr să intri în învățământul superior și să avansezi în carieră, pentru că până la urmă este si un sistem public, un sistem din care odată intrat, ești foarte greu, un sistem în care sunt mulți profesori în vârstă, care nu lasă loc tinerilor.
Mai mult de atât, în contextul în care numărul de studenți este în scădere, normele, numărul de norme n-au cum să crească. Și atunci, din păcate, acest fenomen se va amplifica în următorii ani. Cât timp nu crește numărul de studenți, e absolut normal ca nici numărul de profesori să nu crească. Și atunci vom avea practic o populație de profesori din ce în ce mai îmbătrânită și din păcate, tinerii au de suferit, în special cei care vor să se facă profesori, că practic nu prea au loc locuri”, a spus Daniela Alexe, expert Centrul de Politici în Educație, la Aleph News.
Citește și