- 86% din absolvenții SUA spun că facultățile au devenit prea scumpe, arată CNBC
- Aceștia pun acum la îndoială costurile ridicate raportate la studiile superioare
- Pentru studii care durează 4 ani, datoria medie a studenților din SUA ajunge la 30K $
- O parte dintre elevi optează pentru școli profesionale sau formare la job
- Dana Alexe: România se confruntă cu un abandon universitar mare. 1/2 studenti care încep facultatea nu o finalizează
- Dana Alexe: În 2022, 15,1% români aveau studii superioare, în timp ce în SUA, 54% aveau studii superioare
Mereu spunem că ne dorim școli ca în afară, dar nu vedem și minusurile. Un sondaj realizat de CNBC
arată că 86% din absolvenții din SUA pun la îndoială valoarea diplomelor raportate la costurile financiare pe care le-au suportat.
Din acest motiv, elevii de liceu încep să-și îndrepte atenția spre școlile de meserii și formarea la locul de muncă. Care este trendul în România?
Cât de mult contribuie costurile pentru studiile superioare în alegerile studenților în România?
„Dacă în Statele Unite să urmeze o facultate ar putea costa și 85.000 de euro. Am văzut că este cel mai mare preț al studiilor superioare.
În România studiile în mare parte sunt gratuite, bineînțeles că atât la universități private cât și la universitățile de stat există locuri la taxă, însă taxele sunt printre cele mai scăzute din Europa. Noi avem alte probleme, mă uitam la date, de exemplu în România din populație adultă doar 16% are studii superioare.
În același an, în Statele Unite, chiar dacă, iată, costurile sunt mult mai mari, aproape mai bine de jumătate din populația adultă are studii superioare. Deci noi practic suntem mult în urma nu numai a Statelor Unite ci și în urma Europei. Pe lângă această rată scăzută, unul din doi studenți, deci aproape jumătate dintre cei care Încep o facultate nu reușesc să o termine.”, a spus Daniela Alexe, expert în politici educaționale, la Aleph News.
Cei cu note foarte mari la evaluarea națională intră la aceste licee teoretice, continuând evident, după în învățământul superior Cei care au note foarte mici și nu reușesc la aceste licee teoretice ajung în școli vocaționale, în licee tehnologice. Deci practic în România școala vocațională nu este neapărat o alegere, este mai degrabă o lipsă acces Și să schimbăm asta și ar trebui să o punem pe primul loc, nu neapărat pe primul loc dar să o punem printre primele locuri, pentru că e foarte importantă pentru viitorul țării.