- Planurile-cadru pentru liceu stabilesc disciplinele și numărul de ore alocate în funcție de profil
- Trunchiul comun e setul de discipline obligatorii pentru toți elevii dintr-un ciclu de învățământ
- Trunchiul comun e completat de curriculum de specialitate: discipline și competențele în funcție de profil
- Gramatica va fi introdusă în clasele a IX-a și a X-a în „unități de învățare”
- În 2024, România avea 135.000 de analfabeți, potrivit datelor
- Aproximativ 50% elevi de gimnaziu sunt analfabeți funcționali: nu înțeleg ce scriu sau citesc
- Inițial, Ministerul Educației stabilise ca termen de finalizare 29 februarie 2024
- Termenul a fost ulterior prelungit până pe 31 martie 2024, dar nu a fost respectat
- Structura anului școlar pentru clasele IX-XI va fi de 36 săptămâni iar la clasele a XII-a va fi 34 săptămâni
Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese. România a așteptat mulți ani să fie educată! Dar mai ales a așteptat acele planuri cadru pentru liceu.
În schimb, a devenit o obișnuință modificările la structura examenelor naționale sau a anului școlar. Pe 30 ianuarie, Ministerul Educației pune în dezbatere publică planurile cadru pentru liceu.
Se vine cu un refresh asupra sistemului educațional. Planurile cadru pentru liceu nu au mai fost actualizate de mai bine de 20 de ani. Și punctul de pornire e trunchiul comun: în clasele a IX-a și a X-a va reprezenta 65% din materie și 35% în ultimii 2 ani de liceu. Curriculum de specialitate completează lista cu 25% în a IX-a și a X-a și 45% în XI-a și a XII-a. Ce e nou? Curriculum la alegere din oferta școlii care reprezintă un procent de 15%. În forma propusă, elevii au mai multă flexibiliate în alegerea materiilor.
Gramatica ar putea reveni în programa de liceu pentru clasele a IX-a și a X-a. Ideea a fost lansată inițial de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, în iulie 2022. Atunci, o primă variantă a legilor sale a ajuns lectură pe masa Guvernului și ar fi trebuit să intre în vigoare în septembrie 2023.
Ce se întâmplă cu examenul de Bacalaureat?
A devenit o obișnuință să se schimbe ceva la examenele naționale aproape în fiecare an: și vedem asta acum când elevii susțin competențele fără a fi oficial absolvenți. Daniel David a spus realist vorbind că e imposibil să avem și planuri cadru și progame până la toamnă. Elevii vor da Bacalaureatul în funcție de planurile cadru care erau în vigoare când au intrat la liceu. Ministrul a estimat că Bacalaureatul va fi susținut după noile planuri-cadru începând cu generația din anul școlar 2026-2027, ceea ce ar însemna că vom avea un nou tip de Bacalaureat în 2030.