- În fiecare an, pe 23 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Cărții
- Cititul îi ajută pe copii să își îmbunătățească gândirea critică și la rezolvarea problemelor
- Prin lectură, copiii se pot concentra și pot învăța să își mențină atenția
- Corina Popa: Este vital ca un copil să își vadă părinții citind, fiind preocupați de lectură
Tu știi cât de important este cititul pentru copii? Ziua Internațională a Cărții este organizată de UNESCO, iar primul eveniment a avut loc în anul 1995.
Ca adult, prin citit, ai șansa să descoperi o lume nouă și să dobândești noi cunoștințe.
Dar pentru copii, cititul este cheia prin care au șansa să își dezvolte imaginația, să își îmbogățească vocabularul și să își construiască propria lume.
Corina Popa: „ E foarte important mesajul pe care îl atașăm ideii de a citi”
„Antrenarea inteligenței lingvistice se face încă de la naștere. Știu că ar putea suna surprinzător, iar primii 6 ani din viață sunt esențiali în dezvoltarea unui om. Vârstele preșcolare, de exemplu, marchează perioada în care se dezvoltă literația emergentă.
E foarte important, ușor-ușor mesajul pe care îl atașăm ideii de a citi, spunându-i copilului dacă nu citești, vei ajunge rău sau dacă nu citește, pedepsesc, atașezi o emoție negativă acestei activități. Și trebuie să recunoaștem încă ceva tabletele, telefoanele au devenit veritabile bone pentru mulți dintre copii, așa că nu putem să le cerem să citească dacă nu le citim noi de mici și dacă nu transformăm exemplul personal în cel mai puternic instrument pedagogii.
Cu alte cuvinte, e vital ca un copil să își vadă părinții citind, fiind preocupați de lectură, de cunoaștere, de exprimare îngrijită. Să explicăm copiilor încă din primii ani de viață ce o carte, ce un dicționar la ce ne ajută? Cum îl răsfoim? Să creăm așteptări în jurul unui dicționar, spre exemplu, un gigant generos care adăpostește zeci de cuvinte, zeci de mii de cuvinte, gata să să prindă viață odată ce scoatem cuvântul de acolo”, a spus Corina Popa, fondatorul Școlii de Gramatică la Aleph News.
Cititul, un pas spre succes în viitor
Cititul poate fi o cale excelentă pentru cei mici pentru a se relaxa.
Confucius spunea că „nu poți deschide o carte și să nu înveți ceva”.
Pentru copii, cititul este o călătorie pentru care doar ei pot decide destinația.
„E foarte important o dată să îi vadă pe părinți că citesc, pentru că devine obișnuință a familiei, cititul, înțelegerea unui text, discuții despre despre idei. Ulterior e foarte important ca învățătorul să pună accent pe lectură, pe înțelegerea textului.
Știți, se vorbește foarte mult în perioada aceasta despre literație, despre această capacitate a elevului de a înțelege pro a înțelege ceea ce citește și aș ști ce să facă cu ceea ce citește”, a spus Bogdan Rațiu, profesor de limba română, la Aleph News.
Citește și: