Ce mănânci când ajungi pe Lună? Paste și batoane proteice din aer

În următorii doi ani, NASA are în plan să trimită astronauți înapoi pe Lună prin programul său Artemis;

Stația Spațială Internațională (ISS), proiectată să orbiteze timp de 15 ani va fi în curând înlocuită, iar oamenii de știință iau în calcul posibilitatea unor misiuni cu echipaj în spațiu.

În 2021, NASA a lansat Deep Space Food Challenge pentru a afla noi modalități pentru a crea alimente în spațiu cu resurse limitate, producând deșeuri minime, oferind în același timp alimente sigure, hrănitoare și gustoase, care pot consumate într-o misiune pe termen lung în spațiul.

Solar Foods, de la Helsinki, este una dintre cele opt companii care se ocupă cu astfel de alimente. Conceptul lor remarcabil: utilizarea deșeurilor spațiale pentru a crea proteine.

„Facem mâncare din aer subțire, la propriu”, spune Artuu Luukanen, vicepreședinte senior pentru Spațiu și Apărare al Solar Foods.

„Am început să ne gândim la hrana spațială, deoarece în orice habitat spațial, aveți două gaze reziduale cheie disponibile: hidrogen și dioxid de carbon”, a completat Luukanen.

„Deci despre ce vorbim aici nu este doar o tehnologie de fabricare a alimentelor pentru spațiu, ci ceva care va fi o parte integrantă a controlului mediului și a sistemului de susținere a vieții”, a mai adăugat acesta.

Proteina produsă de Solar Foods poate să fie transformată într-o pastă sau pulbere și combinată cu făină și alte ingrediente alimentare obișnuite pentru a crea alimente îmbogățite cu proteine, cum ar fi paste, batoane proteice și chiar ciocolată.

Experimentele sunt în desfășurare pentru a arăta dacă această proteină poate fi amestecată cu uleiuri și transformată, cu ajutorul unei imprimante 3D, într-un produs cu textura unei fripturi.

Cât costă un bilet?

Chef bucătarul Rasmus Munk din Copenhaga este pregătit pentru mâncarea din spațiu. Munk a precizat că va avea un parteneriat cu SpaceVIP pentru a da o experiență culinară captivantă pe nava spațială privată Neptune a Space Perspective.

Biletele costă aici 397.000 de lire sterline, adică 495.000 de dolari, de persoană pentru a face o călătorie de șase ore la marginea spațiului.

Este unul dintre bucătarii care vede potențial în a oferi servicii de catering pentru turiștii dornici să viziteze spațiul.

„Ne confruntăm cu provocări mari atunci când vine vorba de schimbările climatice, în special în ceea ce privește secetele care ne influențează capacitățile de producție alimentară”, zice Luukanen.

„Spațiul pune acest lucru într-un test suprem, în care utilizăm resursele care sunt considerate deșeuri din alte activități și le transformăm într-un produs cu valoare adăugată. Este o filozofie a economiei circulare. Pământul este cea mai bună navă spațială pe care am fost vreodată. bord și are resurse limitate”.

„Proiectul nostru lucrează pentru eficientizarea resurselor pe Pământ, precum și în spațiu”, declară Kristina Karlsson.

Ce urmează? 

Cea de-a treia fază a Deep Space Food Challenge a NASA este în desfășurare vara aceasta și își dorește să testeze în continuare cum aceste proiecte să fie puse în practică în condiții asemănătoare spațiului.

Rămâne ceva de urmărit! Chiar dacă este aproape sigur că aceste alimente noi vor face incluse în meniul unui astronaut în spațiu, se pare că vor acestea vor influența și modul în care vom mânca pe Pământ în viitor.

© 2024 Aleph News