- Copilul tău trebuie să se poată exprima liber în sala de clasă, să poată gândii critic și să învețe cum să respecte o conversație
- Nu doar școala trebuie să-și asume rolul de mentor, ci și tu trebuie să contribui pentru educarea copilului tău, oferindu-i un model bun de urmat.
- Doar 6 din 10 elevi români consideră că sunt susținuți de către școală ca să gândească liber
Cum se simte copilul tău la școală? Aceasta trebuie să îi permită să gândească de unul singur, să se exprime liber și să învețe că respectul care i se acordă trebuie să fie reciproc.
Copilul tău trebuie să învețe cum să gândească
Temerile referitoare la ce învață copiii în școli vin pe motivul prejudecăților cu care evenimente din lume sunt învățate elevilor. Specialiști, părinți și chiar copii se tem că informațiile predate nu sunt obiective sau neutre. Subiectele predate trebuie să fie relevante pentru formarea elevilor, conform experților precum Thavamalar Kanagaratnam, specialist în Ministerul Educației din Singapore.
„Astfel, apare o oportunitate în sala de clasă, pentru a o utiliza ca pe o platformă pentru a-i învăța cum să vorbească între ei în feluri respectuoase, în care își exprimă puncte diferite de vedere”, declară specialista.
Educația copilului tău pornește de la tine
Și tu trebuie să depui un efort activ ca să-ți formezi copilul tău! Acesta trebuie să te vadă ca pe un model pe care să îl urmeze. Felul în care interacționezi cu el este inspirațional și pentru profesori, conform lui Kanagaratnam. În momentul de față, profesorii au multă presiune în vederea formării și educării elevilor, conform psiholoagei Annabelle Chow. Pentru a contribui la o mai bună educație, trebuie să ne implicăm și noi și să nu lăsăm povara pe umerii dascălilor.
Cum se simt elevii români la școală?
În mediul academic din România, profesorii sunt factorul cel mai important în crearea unei atmosfere eficiente și incluzive. În timp ce peste 70% dintre elevi sunt de acord cu acest lucru, doar 6 din 10 copii consideră că se simt susținuți de școală să gândească critic. Surprinzător, împotriva pedepsei fizice și a violenței în unitățile de învățământ se ridică doar puțin sub 75% dintre elevi, mai puțini decât profesorii, dintre care 83% sunt împotriva ei.
Citește și