- Vrei să-ți construiești o casă rapid? Imprimantă 3D îți poate fi de ajutor
- Imprimantă 3D poate crea case de 55 mp dintr-un amestec de fibre de lemn și rășină
- O altă tehnică este construcția modulară, care implică realizarea părților clădirii într-o fabrică
Tiparul construcțiilor se schimbă dramatic. Cum? Tehnologia modernă transformă modul în care se construiesc clădirile, făcând procesul mai rapid și mai eficient ca niciodată.
Productivitatea ar putea crește cu 50-60%
În 2017, McKinsey Global Institute a constatat că industria construcțiilor ar putea crește productivitatea cu 50-60% și ar putea adăuga 1,6 miliarde de dolari anual la valoarea globală a industriei. De atunci, eficiența s-a îmbunătățit datorită noilor software-uri și aplicații.
Recent, mai multe tehnologii au fost promovate ca având potențialul de a revoluționa industria construcțiilor.
Imprimanta 3D
Una dintre acestea este imprimarea 3D, care extrudează beton sau alte materiale pentru a construi pereți. Universitatea din Maine a dezvoltat cea mai mare imprimantă 3D din lume. Ea este capabilă să creeze case de 55 mp dintr-un amestec de fibre de lemn și rășină pe bază de plante.
Cu toate acestea, imprimarea 3D a caselor rămâne mai mult o demonstrație decât o soluție practică. Casele imprimate 3D sunt costisitoare, au pereți groși și necesită situri deschise și plate pentru construcție. În ciuda numeroaselor proiecte lăudate, numărul de case construite astfel este încă redus.
Construcția modulară
O altă tehnică promițătoare este construcția modulară. Acestă inovație implică realizarea părților clădirii într-o fabrică. „Cred că aceasta este viitorul. Calitatea construcției este mult mai bună, iar pe un șantier tradițional apar multe erori mici”, susține Dr. Dagher.
Pe măsură ce tehnologia avansează, industria construcțiilor trebuie să îmbrățișeze aceste inovații pentru a crește eficiența și calitatea. Viitorul construcțiilor este acum, iar transformările tehnologice sunt cheia pentru a-l atinge.
Citește și:
- Cu ochii ,,numai după” smartphone-uri. Românii petrec în medie aproximativ 7 ore pe telefon
- Cum prefațezi ce zice Eminescu în materie de xenofobie? Îți poate spune ce înseamnă un stat, dar și cum recunoști o națiune
- Ryan Gosling, criticat de fani. Ce reacție a avut actorul după ce „I’m just Ken” a luat premiul pentru cel mai bun cântec original