- „Ecce Homo” este o lucrare realizată în anul 1560 de către artistul italian Tiziano Vecellio, cunoscut drept Tiţian
- Lucrarea „Ecce Homo” de Tiţian va fi expus joi, pentru prima dată, în cadrul expoziției, Muzeul Municipal din Iași
- Lucrarea expusă la Muzeul Municipal din Iași este similară versiunii din 1548 găzduită la Muzeul Prado din Madrid
Îți place arta și vrei să fii la curent cu ultimele informații din sfera artistică? Ei bine, miercuri, Muzeul Municipal din Iași a făcut un anunț remarcabil: lucrarea „Ecce Homo” de Tiţian va fi expus joi, pentru prima dată, în cadrul expoziției lor. Lucrarea face parte din colecția Muzeului Național Brukenthal și este considerată una dintre cele mai valoroase lucrări expuse vreodată în capitala Moldovei.
Advertisment
Ce este atât de special la acest tablou? „Ecce Homo” este o lucrare realizată în anul 1560 de către marele artist italian Tiziano Vecellio, cunoscut drept Tiţian. Este demn de remarcat faptul că Muzeul Național Brukenthal este singura instituție din România și din Estul Europei care are în colecție o lucrare realizată de Tiţian.
Care este tema lucrării?
Tema lucrării „Ecce Homo” de Tiţian este una profundă și încărcată de semnificații. Ea ilustrează judecata și condamnarea la răstignire a lui Isus, un moment iconic din religia creștină. Iisus, după ce a fost bătut și batjocorit de către soldați, este prezentat mulțimii de către Pilat din Pont. Pilat exclamă: „Iată omul!” (traducere din latină).
Recomandări
Lucrarea expusă la Muzeul Municipal din Iași este similară versiunii din 1548 găzduită la Muzeul Prado din Madrid, precum și versiunilor din 1560 de la Galeria Națională a Irlandei din Dublin și din 1564-1566 de la Galeria Uffizi din Florența. Există și o lucrare neterminată din seria „Ecce Homo” a lui Tițian, prezentă la Muzeul de Artă din Saint Louis, SUA.
Interesant este și parcursul fascinant al acestui tablou de-a lungul timpului. Tabloul a străbătut orașe precum Veneția, Anglia, Olanda, Bruxelles și Viena, până să ajungă în cele din urmă la Sibiu. Furată din muzeu în 1968 și găsit după 30 de ani în SUA, lucrarea a revenit la Sibiu în 1998. Acum, face parte din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Național Brukenthal.
Cu acest eveniment excepțional, Muzeul Municipal din Iași aduce în lumină una dintre cele mai impresionante lucrări ale artei europene.
Citește și
Festivalul de artă din Scarborough îți arată cum se face marketing-ul cultural
Cum identificăm stilul rococo în arta?
Unde mergi primăvara asta? Iată 10 expoziții de artă europeană pe care să nu le ratezi